Chemička z Babišova fondu musí přestat vyrábět rakovinotvornou látku, rozhodl soud EU

ČTK ČTK
24. 10. 2018 16:47
Společnost DEZA se domáhala zrušení rozhodnutí Evropské komise o klasifikaci látky antrachinon jako karcinogenní. Nepředložila však dostatečné důkazy.
DEZA, Valašské Meziříčí. Ilustrační snímek.
DEZA, Valašské Meziříčí. Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Škoda

Lucemburk/Brusel - Tribunál soudního dvora EU ve středu v plném rozsahu zamítl žalobu, kterou se česká společnost DEZA domáhala zrušení rozhodnutí Evropské komise o klasifikaci látky antrachinon jako karcinogenní. Vyplývá to z rozsudku, který má ČTK k dispozici.

Chemička z Valašského Meziříčí je v EU jediným výrobcem antrachinonu, který se kromě jiného dá využít při výrobě barviv, ale usnadňuje také například zpracování dřeva při výrobě buničiny.

DEZA se na unijní soud obrátila loni v červnu. Žádala zrušit rozhodnutí Evropské komise z počátku května, kterým byl antrachinon zařazen mezi karcinogenní látky. Podle právníků firmy komise rozhodovala bez dostatečných důkazů ze spolehlivých studií. V důsledku zařazení látky mezi karcinogenní pak byla porušena práva firmy na právní jistotu a možnost pokojně užívat majetek, uvedli právníci firmy.

První důvod nyní soud odmítl jako neopodstatněný, příslušné orgány komise podle něj naopak při posuzování nebezpečnosti látky splnily svou povinnost a vzaly v úvahu všechny relevantní skutečnosti a okolnosti. Druhý důvod byl odmítnut s tím, že firma - s níž byla ostatně změna klasifikace látky konzultována - na podporu svých tvrzení nepředložila relevantní argumenty.

Společnosti Deza spadá do koncernu Agrofert. Chemička se zabývá zpracováním černouhelného dehtu a surového benzolu. Zakladatelem Agrofertu je premiér v demisi Andrej Babiš, který koncern vložil do svěřenského fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy