Antimonopolní úřad pokutoval stravenkové giganty. Kvůli kartelu zaplatí 280 milionů

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 9. 2022 11:14
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal tři velké stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Firmy Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v pondělí v v tiskové zprávě. Rozhodnutí zatím není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Podle rozhodnutí Úřadu soutěžitelé mezi lety 2004 a 2018 vzájemně koordinovali svoje obchodní podmínky vůči obchodním řetězcům ohledně maximálního počtu přijímaných stravenek na jeden nákup. Svým jednáním tak narušili hospodářskou soutěž na trhu vydávání, prodeje a odkupu papírových stravenek a služeb s tím souvisejících na území Česka," uvedl úřad ve zprávě.

Sodexo s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí a odvolá se. Firma je přesvědčena, že nepochybila. Rozklad zřejmě podá i společnost Up Česká republika. Firma Edenred se k případu zatím nevyjádřila. 

Úředníci zjistili, že se firmy nejméně od roku 2003 snažily na základě společné předchozí dohody zavést obchodní podmínku, podle které nebudou maloobchodní prodejny přijímat víc než pět kusů stravenek na jeden nákup.

"Nejpozději od dubna 2004 pak obchodní podmínku o omezení počtu stravenek přijímaných k úhradě nákupu na maximálně pět kusů prosadily v nejvýznamnějších maloobchodních řetězcích, přičemž následně bylo dodržování této podmínky ze strany Asociace i jednotlivých vydavatelů stravenek kontrolováno," uvedl antimonopolní úřad.

Firmě Sodexo vyměřil úřad pokutu 132,271 milionu korun, firma Edenred má zaplatit 101,94 milionu korun a společnost Up 44,941 milionu korun. Pokuty jsou splatné do 90 dnů od doby, kdy rozhodnutí nabyde právní moci a budou příjmem státního rozpočtu.

Generální ředitel společnosti Sodexo Benefity Daniel Čapek v pondělí sdělil, že Sodexo s prvoinstančním rozhodnutím rozhodně nesouhlasí a odvolá se proti němu.

"Sodexo vždy dodržuje platné právní předpisy v jednotlivých zemích. Etický přístup ke všem našim obchodním aktivitám vždy byl a bude nedílnou součástí našich firemních hodnot," uvedl Čapek.

Společnost Up Česká republika podle právního zástupce firmy Michala Nulíčka rozhodnutí úřadu obdržela, nyní potřebuje čas ho podrobně prostudovat.

"Z předcházející komunikace s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ale mohu za klienta říci, že rozhodnutí nedává smysl a určitě podáme rozklad," řekl Nulíček.

Účastníci dohody musí také do dvou měsíců informovat maloobchodní partnery, že je dohoda neplatná. Informaci musí zveřejnit na svých internetových stránkách nejméně na rok a také upravit všechny smlouvy, podle nichž nesmí maloobchody přijímat víc než pět stravenek na jeden nákup.

Mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda uvedl, že obdobně vysoké pokuty za kartelové dohody ukládá antimonopolní úřad pouze jednou za několik let. 

"Loni například úřad za všechny odhalené kartely uložil pokuty v celkové výši 153 milionů korun. Výše pokuty se odvíjí jednak od obratu potrestané firmy, ale také od délky platnosti zakázané kartelové dohody, která byla v tomto případě 14 let," sdělil Švanda.

Společnost Sodexo Pass Česká republika vykázala podle výroční zprávy uložené ve Sbírce listin tržby za rok končící loni v srpnu téměř 861 milionů korun po předchozích 982 milionech. Společnost Edenred CZ měla za rok 2020 tržby přes 598 milionů korun po předchozích 628 milionech a společnost Up Česká republika vykázala za rok 2020 tržby přes 248 milionů korun po předchozích 283 milionech Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy