Evropský soud: ÚOHS nesmí jít do firem bez svolení soudu

ČTK ČTK
2. 10. 2014 17:51
Evropský soud pro lidská práva uznal stížnost společnosti Delta Pekárny, podle jejích právníků jde o precedent pro podobné spory.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec

Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva uznal stížnost společnosti Delta Pekárny, že české úřady inspekcí v jejích kancelářích bez soudního povolení porušily Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Česká republika má zaplatit firmě odškodné 5000 eur (asi 137 000 korun). Rozhodnutí nemusí být definitivní, obě strany se proti němu mohou do tří měsíců odvolat.

Předmětem letitého sporu je náhlá inspekce, kterou v prostorách společnosti Delta Pekárny uskutečnil 19. listopadu 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad tak jednal v rámci šetření údajného porušení pravidel hospodářské soutěže. Společnost dostala poté pokutu za to, že neumožnila další, hloubkovou kontrolu své agendy bez souhlasu místního soudu.

Soud pro lidská práva při Radě Evropy dospěl k závěru, že Česko tak porušilo osmý článek Evropské úmluvy o ochraně lidských práv o respektování soukromého a rodinného života, informoval štrasburský soud.

Potvrzení rozsudku by podle právních zástupců brněnské společnosti vytvořilo precedent pro podobné spory do budoucna. Toto rozhodnutí by podle nich zpochybnilo legálnost všech dosavadních i budoucích kontrol v kancelářích a jiných prostorách obchodních společností prováděných českým Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže bez předchozího souhlasu nezávislého soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy