Místní omezení exekutorů znemožní soutěž, varuje ÚOHS

ČTK ČTK
18. 11. 2014 14:15
Zastánci takzvané teritoriality tvrdí, že dosavadní systém zbytečně zvyšuje náklady.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Brno – Senátní návrh změn zákona o soudních exekutorech může vést k narušení hospodářské soutěže na trhu, uvedl na svém webu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle návrhu senátorů ČSSD by exekutoři nově směli působit jen v domovských obvodech, nikoli jako dosud v celé zemi.

Nyní platí stav, že volba exekutora není nijak místně omezená. Teoreticky tak soudní exekutor z Aše může vykonávat exekuci například ve Valašském Meziříčí. Eventuální náklady na cestu do bydliště dlužníka kvůli soupisu movitých věcí ale od ledna podléhají limitu, nesmějí překročit 1500 korun.

Dosavadní systém zvyšuje náklady...

Podle důvodové zprávy k senátnímu návrhu právě současný systém vede k tomu, že se zvyšují náklady na exekuce. Podle ÚOHS ale není jasné, proč je jediným východiskem z problémů na trhu právě zavedení principu teritoriality, která nutně musí vést k omezení soutěže.

Podle úřadu jsou soudní exekutoři podnikatelskými subjekty. Jako takoví mezi sebou soutěží v poskytování služeb. "Nelze připustit, aby došlo ze zákona k rozdělení trhu, neboť by byla omezena přirozená konkurence, trh by se přestal vyvíjet a stagnoval by," uvedl ÚOHS.

... ale umožňuje výběr

Podle důvodové zprávy k senátnímu návrhu Zdeňka Škromacha (ČSSD) a dalších senátorů je aktuálně v Česku 160 exekutorů. V případě zavedení novely jich bude na každý krajský soudní obvod kolem 20. V případě okresní příslušnosti by se možnost volby blížila nule, neboť průměrně by v okrese bylo 1,8 exekutora.

Stavovská komora v květnu podpořila zavedení místní příslušnosti na základě ankety mezi svými členy. Pro místní příslušnost se vyslovilo 57 procent soudních exekutorů, proti teritorialitě se jich postavilo deset procent, zbytek se do ankety nezapojil.

Podobný cíl jako senátoři letos na jaře sledovali se svou úpravou poslanci opozičního hnutí Úsvit přímé demokracie. Sněmovna jim ale jejich předlohu v květnu vrátila k dopracování.

 

Právě se děje

Další zprávy