Vágní sliby, ale i nadějná řešení. Co říkají ekonomové na program vznikající vlády

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
14. 11. 2021 12:03
Program koaliční vlády mimo jiné slibuje zlepšit stav veřejných financí, snížit některé daně, podpořit podnikatele, upravit sociální politiku státu a vrhnout se na důchodovou reformu. Zeptali jsme se ekonomů, zda jsou obecné plány vznikající vlády v oblasti financí realizovatelné a co na ně říkají.
Markéta Pekarová Adamová v prvních chvílích jako nová předsedkyně Poslanecké sněmovny.
Markéta Pekarová Adamová v prvních chvílích jako nová předsedkyně Poslanecké sněmovny. | Foto: Radek Bartoníček

Novou vládu čeká náročný úkol

  • "Z programového prohlášení vlády je zřejmé, že konsolidace veřejných financí bude patřit mezi priority budoucí vlády, což z pozice Národní rozpočtové rady samozřejmě nelze hodnotit jinak než pozitivně," uvádí ke zhruba čtyřicetistránkovému dokumentu Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady.

Jak ale dodává, pokud chce nová vláda dostát svému slibu, že nebude zvyšovat daně a úspory bude hledat pouze na výdajové straně, čeká ji náročný úkol. "A to poprat se s přebujelou státní byrokracií, začít revizí agend a ujasnit si, které z nich jsou potřebné a které lze zjednodušit tak, aby se ušetřilo, či případně úplně zrušit, je krok správným směrem," doplňuje Zamrazilová. 

  • Jak uvádí Pavel Peterka ze společnosti Roklen, velkým bodem programu je stabilita veřejných financí, která je už od dob pandemie výrazně narušena.

"Program, stejně jako každý jiný program, přirozeně slibuje zodpovědné hospodaření s veřejnými penězi. Řada voličů proto bude očekávat snížení schodku a omezení utrácení veřejných financí," říká ekonom, podle něhož je zajímavé, že program nepočítá s žádným navýšením daňové sazby.

"Naopak hovoří o zavedení principů daňové brzdy a dalších omezeních navyšování schodku veřejných financí," vysvětluje odborník. 

  • Kritičtější je k programu Ivana Vaňousová, daňová poradkyně a jednatelka společnosti Kodap.

"Když uvážím, kolik měly strany vládní koalice času na přípravu třeba už v době, kdy tvořily své volební programy, překvapuje mě, jak málo se v nich objevuje opravdu silných praktických myšlenek a konkrétních návrhů. Program naopak oplývá obecnými frázemi, které jsou snad použitelné ve volební kampani, ale v této fázi už by měly být záměry vlády představeny směle a konkrétně," míní Vaňousová.

  • Na následujících kartách rozebírají ekonomové konkrétní body z vládního programu:
 

Právě se děje

Další zprávy