Méně vítězů, více poražených. S velkými hráči českého byznysu letos zatřásla pandemie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
27. 12. 2021 15:02
Chaos na trhu s elektřinou, ale také rozmach byznysu na internetu. I to byl rok 2021, už druhý v pořadí zasažený koronavirem. Oslovení analytici přitom dodávají, že efekt pandemie byl zásadní. Zatímco vítězové českého byznysu v anketě prořídli, poražených výrazně přibylo. Podívejte se, které tři největší růsty a pády nakonec experti pro Aktuálně.cz vybrali.
Foto: Thinkstock

"Před covidem bylo vždy možné nalézt tři jmenovité úspěchy, stejně jako tři jmenovité neúspěchy. Ale zatímco reakce vlád na pandemii umožnila znásobení úspěchů konkrétním firmám, neúspěchy spíše zanonymizovala," domnívá se analytik Natland Petr Bartoň.

  • Ti nejméně úspěšní letošního roku tak podle něj nejsou konkrétní firmy postižené špatným rozhodnutím či špatnou náhodou. Jde o celá odvětví drobných podnikatelů a firem.

"To, že pro ně nemáme jméno, nijak neubírá z té hrůzy, kterou dohromady ve své anonymitě skládají. Přesně před 60 lety, v roce 1961, prezident Kennedy zpopularizoval dávné rčení: Vítězství má vždy stovky konkrétních rodičů; porážka je vždy nalezenec," připomíná Bartoň.

  • Podívejte se, které tři vítěze a poražené si pro letošní rok zvolili analytici.
 

Právě se děje

Další zprávy