Češi jako otroci PPF, anebo nevděční rovnostáři? Šest pohledů na svět Petra Kellnera

Jan Nevyhoštěný Jan Nevyhoštěný
Aktualizováno 29. 3. 2021 7:50
"Evropa ovládaná ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot", "novodobé tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení". Před tím varoval Petr Kellner v úvodním slovu k nejsledovanější výroční zprávě v Česku - výsledkům skupiny PPF. Aktuálně.cz se zeptalo expertů, co podle nich stojí za reakcí nejbohatšího Čecha na sociálně-politické otázky.
Autor knihy Stanislav Biler spoluzakládal satirické hnutí Žít Brno.
Autor knihy Stanislav Biler spoluzakládal satirické hnutí Žít Brno. | Foto: Wikimedia Commons, Stanislav Biler

Sociolog Stanislav Biler: Individuální nárokovost Petra Kellnera

"Individuální práva, rovnostářství a relativizování tradic, před kterými varuje Petr Kellner, jsou naopak základními hodnotami Evropy a jsou tím, čím se Evropa liší od Ruska nebo Číny," připomněl Biler.

Podle něj se po 2. světové válce ukázalo, že extrémní nerovnost vytvořila podhoubí, které umožnilo třeba nástup Hitlera k moci. "Proto se všechny evropské státy po válce rozhodly vybudovat sociální státy, přerozdělovat a nedovolit, aby vznikly stejné podmínky, které umožnily nástup extremismu a totalitních hnutí v celé Evropě."

V textu pro web A2larm.cz pak Biler ironizoval Kellnerova slova s poukazem na situaci v zemích, kde miliardář podniká. "Petr Kellner má tak rád právo, řád a stabilitu, že nejraději podniká v zemích, ve kterých tyto hodnoty neohrožují lidé ve volbách. A pokud je někdo ohrožuje nějak jinak, končí v policejní cele, s kulkou v hlavě nebo v koncentračním táboře."

"Musíme si uvědomit, že kromě toho, že se panu Kellnerovi daří nejvíce v Číně, tak se mu daří i v Rusku nebo v Kazachstánu. To všechno jsou země, kde není možné podnikat bez toho, že jim tam dveře začnou otevírat čeští politici. Otázkou je, zda zrovna byznys jednoho člověka si musí podmanit zahraniční politiku celého státu," zapochyboval Biler v A2larm.cz.

Kellnerovo prohlášení podle něj přichází shodou okolností v době, kdy se jeho byznys v Číně dostává do ohrožení kroky českého státu. "Jednak Národní bezpečnostní úřad označil společnost Huawei za bezpečnostní problém. A Huawei je partnerem PPF. Dalším problémem bylo, když si pražský magistrát vymínil, že v partnerské smlouvě s Pekingem nebude zmíněna jednotná Čína, což Číňany velmi naštvalo," vyjmenoval Biler.

 

Právě se děje

Další zprávy