Jak vyléčit Česko. Zeptali jsme se známých ekonomů, čím by měla budoucí vláda začít

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 10. 2021 6:14
Problémů v ekonomice bude muset nová vláda řešit hodně. K nejaktuálnějším patří energetická krize, která drtí celou Evropu. Stoupají ceny plynu i elektřiny. Ekonomové oslovení Aktuálně.cz upozorňují také na čistě české problémy - především na schodek státního rozpočtu na příští rok, problémy na trhu práce, drahé bydlení či důchodovou reformu.
Foto: Aktuálně.cz

Danuše Nerudová - státní rozpočty stavět od nuly

Je třeba připravit zcela nový návrh státního rozpočtu, a to i za cenu rozpočtového provizoria. S výraznou rekonstrukcí výdajové strany rozpočtu a hledáním úspor. Zároveň je nutná změna tvorby státních rozpočtů pro příští období - vystavět je takzvaně od nuly „zero budgeting“ a nikoliv indexovat výdaje z loňských let. Předpokladem tohoto kroku ale musí být racionalizace státních agend a z nich odvíjející se nová systemizace pracovních míst

Důležitá je daňová a důchodová reforma - v oblasti daní především změna struktury daňového mixu a zaměření se na snížení nadměrného daňového zatížení střední třídy a výrazné snížení administrativy.

Problém je také nedostupnost bydlení - tady bych viděla nutnost zjednodušit stavební řízení a podpořit výstavbu bytů. Ve srovnání se zeměmi EU totiž nových bytů stavíme málo.

Energetická chudoba - nová vláda musí začít podporovat budování ostrovní energie a především podporovat energetickou úspornosti, s omezenými zdroji se musí šetřit. Krátkodobě bude zřejmě nutno vytvořit selektivní, nikoliv plošný, program podpory nejslabších příjmových skupin. Problém rostoucích cen energií nelze řešit lokálně v Česku, neboť za ním stojí globální příčiny. Proto se vláda musí angažovat v hledání řešení na úrovni Evropské unie. Doporučila bych tlak na diverzifikaci dodavatelů zemního plynu či na evropskou podporu ostrovní energie.

 

Právě se děje

Další zprávy