Jak vyléčit Česko. Zeptali jsme se známých ekonomů, čím by měla budoucí vláda začít

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 10. 2021 6:14
Problémů v ekonomice bude muset nová vláda řešit hodně. K nejaktuálnějším patří energetická krize, která drtí celou Evropu. Stoupají ceny plynu i elektřiny. Ekonomové oslovení Aktuálně.cz upozorňují také na čistě české problémy - především na schodek státního rozpočtu na příští rok, problémy na trhu práce, drahé bydlení či důchodovou reformu.
Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská
Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská | Foto: Raiffeisenbank

Helena Horská - energetická krize je aktuální

Nová vláda bude muset ještě před přepracováním návrhu státního rozpočtu na rok 2022 řešit energetickou krizi. Úpadkem jednoho dodavatele energií to nemusí končit. (Ve středu ukončila činnost společnost Bohemia Energy, jeden z velkých dodavatelů elektřiny a plynu, pozn. red.)

Vedle energetické politiky se bude muset vláda i na půdě tripartity zabývat transformací automobilového průmyslu a změně energetického mixu v Česku.

Rozpočtovému provizóriu se v zájmu zkrocení schodku státního rozpočtu nevyhneme. Čas na přípravu nového návrhu moc není a přilívat dál do přehřáté ekonomiky další miliardy se projeví nejen v živení růstu cen ale i ve tvorbě schodků v zahraničním obchodě.

Vysátý trh práce volá po novém přístupu k migraci pracovních sil a hledání cest, jak do Česka lákat vzdělanou pracovní sílu a zamezit jejímu odlivu do zahraničí. Skoncovat by měla také s dávno překonanou politikou podpory zaměstnanosti - tvorby špatně placených pracovních míst za peníze daňových poplatníků skrz investiční pobídky.

 

Právě se děje

Další zprávy