Jak vyléčit Česko. Zeptali jsme se známých ekonomů, čím by měla budoucí vláda začít

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 10. 2021 6:14
Problémů v ekonomice bude muset nová vláda řešit hodně. K nejaktuálnějším patří energetická krize, která drtí celou Evropu. Stoupají ceny plynu i elektřiny. Ekonomové oslovení Aktuálně.cz upozorňují také na čistě české problémy - především na schodek státního rozpočtu na příští rok, problémy na trhu práce, drahé bydlení či důchodovou reformu.
Foto: Matej Slávik

Daniel Münich - připravme se na předsednictví EU

Pokud bych měl vybrat věci urgentního charakteru, které jde udělat relativně rychle a zároveň jsou systémově dost důležité, pak bych viděl tyto tři:

  1. Konsolidace veřejných rozpočtů na rok 2022, tedy to co je možné ve výhledu do konce roku 2021 schválit a upravit rozpočtové výhledy na roky 2023 a 2024, které jsou povinnou součástí schvalovaného státního rozpočtu na příští rok.
  2. Příprava agendy předsednictví Rady Evropské unie a dohnání ztráty tak, aby Česká republika byla schopna definovat a prosazovat své prioritní agendy a nacházela v unii spojence.
  3. Audit stavu legislativních prací, tedy návrhů zákonů a vyhlášek v procesu přípravy a posouzení toho, co je z toho použitelné, dostatečně kvalitní a stojí za dotažení. Touto dobou se totiž běžně schvaluje plán legislativních prací na příští rok. Pokud se tohle dobře neudělá, ztratí se rok 2022 a víme, že pak na zásadnější legislativní změny zbudou už jen dva roky, protože další rok pak už zase bude předvolební.

Vedle toho je řada věci dlouhodobějšího charakteru, jako důchodová reforma, reformy vzdělávacího systému, větší daňové reformy, sociální bydlení, exekuce, kde byly poslední dvě vlády hodně pasivní a nějakým spěchem se teď už nic nezachrání.

 

Právě se děje

Další zprávy