Anheuser-Busch jde do Budějovic, koupil pivovar Samson

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 7. 2014 14:35
Americká pivovarnická společnost Anheuser-Busch tak vstupuje do města, kde sídlí její rival v boji o značky Budweiser a Budvar, pivovar Budějovický Budvar.
Foto: Pivovar Samson

České Budějovice / Praha - Společnost Taurus One Limited se sídlem na Kypru prodala sto procent akcií českobudějovického Pivovaru Samson skupině Anheuser-Busch, která je součástí světového pivovarnického lídra AB InBev (ABI).

Americká skupina tak vstupuje do města, kde sídlí i Budějovický Budvar, se kterým vede už přes sto let spor o ochranné známky Budweiser a Budvar.

Podle mluvčího Budějovického Budvaru Petra Samce značka prodejem pivovaru Samson nijak ohrožena není. Stejný názor zastává i ministerstvo zemědělství, zakladatel národního podniku.

"Mohu potvrdit, že k transakci došlo, za kolik, nebudeme zveřejňovat. Anheuser je teď stoprocentním vlastníkem Pivovaru Samson a.s.," uvedl mediální zástupce společnosti Taurus Michal Donath.

Budvar: Změna vlastníka Samsonu není rizikem

"Budějovický Budvar není ohrožen prodejem Pivovaru Samson nadnárodní skupině Anheuser-Busch InBev (ABI). Změna vlastníka nemá vliv na ochranné známky, průběh soudních sporů mezi Budějovickým Budvarem a ABI, ani na obchodní činnost," řekl mluvčí Budvaru Karel Samec.

Vedení Budvaru míní, že cílem prodeje je řešení svízelné hospodářské situace Pivovaru Samson tak, aby se vlastník pivovaru vyhnul možným důsledkům vyplývajících z jeho předlužení.

"Pivovar Samson není ani právním, ani historickým nástupcem bývalého měšťanského pivovaru pod názvem Die Budweiser Bräuberechtigten-Bürgerliches Bräuhaus Budweis, gegründet im jahre 1795. Proto nevlastní žádnou ochrannou známku s prvkem Budweiser a obchodní činnost provádí pouze pod značkou Samson. Z toho důvodu nepředstavuje změna vlastníka pro Budějovický Budvar riziko v soudních sporech s ABI," dodal Samec.

Privatizace Budvaru není v plánu

Podobně jako Budějovický Budvar se na základě právních analýz vyjádřilo také ministerstvo zemědělství.

"Podle nám dostupných informací nemá změna vlastníka vliv na ochranné známky, ani na průběh soudních sporů," sdělil ředitel odboru komunikace Hynek Jordán.

Ministerstvo v současné době s vedením firmy připravuje další rozvoj exportních možností. "Privatizaci Budějovického Budvaru neplánujeme. Již nyní investujeme do rozvoje a rozšíření výrobních kapacit. Cílem je zvyšování výstavu a exportu piva a v této souvislosti i vytvoření nových pracovních míst," doplnil Jordán.

Američané na to mají jiný pohled

Společnost AB InBev nicméně v prohlášení uvedla, že nyní vyhodnocuje to, jak šířeji používat značku Budweiser pivovaru Samson, a že akvizice posílila právní pozici firmy v otázce týkající se značky Budweiser.    

"Úřad průmyslového vlastnictví zatím nebyl o ničem informován. Pro nás by se něco začalo dít, až bude v rejstříku ochranných známek podána žádost o změnu vlastníka," řekl předseda úřadu Josef Kratochvíl. Dodal, že úřad má přehled jen o známkách s působností na českém trhu a na trhu Evropské unie.

"To neznamená, že firma nemůže mít mezinárodní známku na území jiného státu, o tom se ale nedozvíme," doplnil.

Podle internetové databáze úřadu má Pivovar Samson zhruba tři desítky ochranných známek, mezi nimiž se neobjevuje prvek Budweiser. Některé ochranné známky s tímto názvem podle databáze vlastní firma Budějovický měšťanský pivovar, kterou Anheuser-Busch získal v roce 2011.

Ve sporu vede Budějovický Budvar

Soudní spory o značku Budweiser trvají od roku 1907. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 procentech případů. V letech 2000 až 2013 bylo definitivně ukončeno 184 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 125 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.

Díky registracím ochranných známek Budweiser nebo Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích.

Stát Samson nechtěl

Původním majitelem Pivovaru Samson byla kyperská společnost Harvestor, ze které se od Nového roku stal Taurus. Ten ovládal novou akciovou společnost Pivovar Samson, která vaří pivo. Z původní firmy Pivovar Samson vznikla loni společnost Beer system s jedním zaměstnancem, kde skončil zbytek majetku. I tu kontroloval Taurus. Rozštěpení pivovaru bylo přípravou na další akvizice.

Stát jako vlastník Budvaru měl v roce 2009 možnost Samson (tehdy BMP) včetně ochranných známek koupit. Cena za ztrátový a zadlužený provoz byla však nereálně vysoká, zhruba 1,5 miliardy korun. Před lety patřil Anheuser-Busch k zájemcům o koupi Budvaru. Loni v létě ale Američané oznámili, že o Budvar nemají zájem.

Vedení Pivovaru Samson v posledních letech o výstavu piva neinformuje. Loni na jaře plánoval pivovar celkový výstav zvýšit o 60 procent na 190 tisíc hektolitrů. Podle pozdějších informací se mu to nepodařilo.

Meziročně ale zdvojnásobil prodej nejstaršího nealkoholického piva Pito. Vyrobil ho kolem 10 tisíc hektolitrů, což byl údajně nejlepší výsledek.

V roce 2012 investoval Samson podle tehdejšího vedení desítky milionů korun do modernizace. Na zahraničních trzích pivovar naposledy prodával pivo pod ochrannou známkou České pivo namísto Budweiser Bier.

 

Právě se děje

Další zprávy