"Angažovaní občané" pomáhají. Němci rekordně přispěli na splácení státního dluhu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 12. 2018 10:55
Němečtí občané v letošním roce rekordně dobrovolně přispívali na splácení státního dluhu. Na příslušný účet podle ministerstva financí v období od ledna do 6. prosince dorazilo 609 822,69 eura (téměř 16 milionů Kč).
Berlín
Berlín | Foto: Shutterstock

To je více peněz, než kolik na účet založený v roce 2006 přišlo ve všech předchozích letech dohromady, informovala o tom agentura DPA.

Účet pro dobrovolné příspěvky na splácení státního dluhu byl podle ministerstva založen v reakci na "četná přání angažovaných občanek a občanů". V letech 2006 až 2017 na účet přišlo celkem 554 741,66 eura (přes 14 milionů Kč).

Účet nebyl příliš propagován, aby se nestal konkurencí pro různé veřejně prospěšné organizace. "Stát má pro krytí potřebných výdajů a splácení dluhu k dispozici výběr daní," uvedlo ministerstvo. "Při financování spolkového rozpočtu není stát odkázán na dary a neměl by takovýto dojem vzbuzovat aktivním vyzýváním k darům," dodalo.

Český prezident Miloš Zeman v roce 2013 vytvořil Nadační fond na splácení státního dluhu, do kterého začal sám přispívat. Jeho cílem bylo motivovat i ostatní lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli. V roce 2015 se však prezident rozhodl změnit účel fondu a pomáhat z něj ohroženým dětem.

 

Právě se děje

Další zprávy