Na podniky dolehla nová opatření. V první den zpřísnění klesly tržby o šest procent

ČTK ČTK
23. 11. 2021 17:47
Restauratéři za první den zpřísněných opatření utržili podle analýzy společnosti Storyous v průměru o šest procent méně oproti předchozímu pondělí. V porovnání se stejným obdobím roku 2019 byly tržby nižší o osm procent. Ceny v restauracích jsou přitom v průměru o deset procent vyšší, u některých položek je zdražení výraznější. V úterý to sdělila Jana Kohoutová za společnost Storyous.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Návštěvnost v restauracích mezitýdenně klesla také zhruba o šest procent, oproti roku 2019 byla ale nižší o čtvrtinu. Storyous dodává do restaurací technologie a pokladní systémy. Zpracovává přibližně pětinu obratu v české gastronomii.

Neočkovaní lidé se od pondělí až na výjimky nemohou občerstvit ve stravovacích podnicích. Jídlo či pití si mohou vzít pouze s sebou. Personál na místě smí obsloužit jen ty hosty, kteří se prokážou certifikátem o dokončeném očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19, od kterého neuplynulo více než šest měsíců.

Stejné nařízení platí i v případě ubytování za rekreačními účely či u služeb typu kadeřnictví nebo fitness centrum. Vláda ke zpřísnění opatření přikročila kvůli růstu počtu potvrzených případů koronaviru, touto cestou chce zároveň neočkované přimět k očkování.

Ve stejném období loňského roku mohly restaurace občerstvení prodávat jen prostřednictvím výdejních oken a rozvozu. Tržby byly letos i po zpřísnění opatření meziročně sice v průměru o 24 procent vyšší, počet hostů ale vzrostl jen o 7,6 procenta. Návštěvnost Storyous při zavřených vnitřních prostorech počítalo na základě objednávek ve výdejním okénku.

"Tím, že se jedná o data za jeden jediný den, je předčasné dělat jakékoliv závěry. Mnohem větší vypovídací hodnotu budou mít pak data za celý týden, tedy včetně víkendu," uvedla Kohoutová. Dodala, že zásadní bude, aby vláda nevyhlásila další uzávěru, a restaurace tak nezaznamenaly ještě větší ztráty.

Tržby v gastronomii činily předloni 195 miliard korun. Restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků Luboš Kastner odhaduje kvůli novým omezením pokles tržeb oproti minulému týdnu o 15 až 20 procent. Už dříve se restauratéři vlivem opatření podle něj potýkali s propadem tržeb o 20 až 60 procent proti předcovidovému období, řekl dříve.

Tržby restaurací v pondělí 22. listopadu 2021:

Srovnávací datum

Změna průměrné tržby na podnik

15.11.2021 (pondělí)

-6,2 %

23.11.2020 (pondělí)

+24 %

18.11.2019 (pondělí)

-6 %

25.11.2019 (pondělí)

-8 %

Zdroj: Storyous (loni mohly mít restaurace otevřená jen výdejní okna)

Návštěvnost restaurací v pondělí 22. listopadu 2021:

Srovnávací datum

Změna návštěvnosti

15.11.2021 (pondělí)

-6,4 %

23.11.2020 (pondělí)

+7,6 %

18.11.2019 (pondělí)

-24,7 %

25.11.2019 (pondělí)

-24,7 %

Zdroj: Storyous (loni mohly mít restaurace otevřená jen výdejní okna, návštěvnost je počítána na základě objednávek ve výdejním okně)

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

Další zprávy