Berlusconi zvažuje koupi ProSieben. Médium může převzít s Křetínským, tvrdí analytici

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 3. 2020 15:34
Ředitel německé společnosti ProSiebenSat.1 Media Max Conze nečekaně odstoupil a z firmy odešel. Mezi analytiky se spekuluje, že německou mediální a rozhlasovou společnost by se mohl snažit převzít italský mediální podnik Mediaset, který by se za tímto účelem spojil s českým miliardářem Danielem Křetínským. Informovala o tom agentura Reuters.
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský | Foto: ČTK

Zpráva o odchodu Conzeho, který byl v čele ProSieben od poloviny roku 2018, přichází jen několik dní poté, co Mediaset zvýšil podíl v ProSieben téměř na 20 procent. Conze se kvůli nedobré finanční situaci ProSieben ocital pod stále větším tlakem.

K užšímu spojení s Mediasetem, který má pod kontrolou bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, byl Conze spíše skeptický, poznamenala Reuters. Největší italská mediální společnost potřebuje ProSieben pro svůj plán na vytvoření celoevropské televize.

Desetiprocentní podíl v ProSieben vlastní i skupina Czech Media Invest (CMI), jejímž spolumajitelem je Křetínský. Podle analytiků společnosti Citi, na něž se odvolává Reuters, je možné, že by se Mediaset mohl spojit s českým investorem a pokusit se firmu převzít celou.

"Společnost Czech Media Invest dění okolo ProSiebenSat.1 sleduje z pozice jednoho z významných akcionářů. Spekulace ale komentovat nebudeme," řekl Daniel Častvaj, člen představenstva CMI.

Akcie ProSieben na zprávu o odchodu Conzeho zareagovaly silným růstem. Dopoledne přidávaly kolem devíti procent, než zisky zmírnily zhruba na pět procent.

Křetínský znervózňuje Francouze: Neví, co je dnes tisk, říká šéfredaktor Le Monde pro DVTV

Začalo se schylovat ke změnám, které byly naprosto neprůhledné, nikdo nám nic neřekl, tvrdí Jérôme Fenoglio. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy