Díky dobré úrodě by potraviny neměly zdražit, nadbytek ceny stabilizuje, věří experti

ČTK ČTK
15. 10. 2020 11:55
Letošní úroda byla dobrá, není důvod ke zvyšování cen potravin, shodují se analytici a Zemědělský svaz ČR. Podle Agrární komory ČR mají zemědělci problémy s novými osevy ozimých obilovin kvůli přetrvávajícím dešťům a přemnoženým hrabošům.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Podle čtvrtečních údajů Českého statistického úřadu se letos v Česku sklidilo 7,98 milionu tun obilovin, meziročně jich je tak o 4,5 procenta více. O více než desetinu se zvětšila úroda brambor a zhruba o čtvrtinu máku.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha ale upozorňuje, že v posledních letech byla úroda kvůli suchu slabší, meziroční srovnání tak kvůli tomu vypadá dobře. "Výjimkou jsou některé druhy zeleniny a chmel. Hlavně u chmelu naopak vlhké počasí pěstitelům uškodilo a snížilo výnosy této lokálně důležité komodity. Vlhko se podepsalo i na kvalitě sklízených obilovin. I přesto je dostatek obilovin v potravinářské kvalitě," dodal.

Tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá připomněla, že sklizeň obilovin se protáhla kvůli častým dešťům. Dobrá úroda podle ní byla také v Polsku, horší pak ve Francii a v Německu. Velké vývozy ruského obilí pak podle ní tlačí na cenu, české obilí, které je jednou z hlavních zemědělských vývozních komodit, má pak horší odbyt.

Déšť pak podle ní komplikoval sklizeň brambor i máku. Odhady makové úrody ze strany ČSÚ jsou pak podle ní příliš optimistické. "Deště ukončily sucho v ČR, avšak zkomplikovaly sklizeň nejen máku a v závěru způsobily i to, že sklizené makové semeno bylo v mnoha případech příliš vlhké a bylo nutno je před čištěním a skladováním usušit," sdělila.

U brambor pak zbylo kvůli rozbahněné půdě mnoho nesklizených ploch. "Bude zde vyšší nabídka dovozových brambor, protože je menší odbyt do gastronomického sektoru v celé Evropě. Nedělá se tedy tolik brambor na hranolky a tyto brambory půjdou na náš trh a budou komplikovat cenu. Cena v ČR ve volném stavu na farmě je okolo 2,50 Kč/kg a zahraniční brambory se sem budou tlačit za ještě nižší cenu," řekl.

Podle analytiků by se tak neměly znovu zvedat spotřebitelské ceny. "Jestliže se podaří sklidit letošní úrodu, nebude důvod k růstu cen zemědělských produktů. Mírný nadbytek by naopak měl stabilizovat ceny základních potravin v obchodech," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda dodal, že úroda vytváří tlak zmírňující inflaci. "Doba citelné inflace a znatelného růstu cen potravin končí. Narušit tento vývoj může například v případě ovoce a zeleniny karanténní uzavírka ekonomiky v Itálii nebo Španělsku, která by podobně jako na jaře vyvolala přechodný tlak na růst cen dovážené zemědělské produkce," uzavřel.

Video: Přemek Forejt o krabičkovém systému skladování potravin

Přemek Forejt o krabičkovém systému skladování potravin | Video: Jakub Zuzánek, Kristýna Pružinová
 

Právě se děje

Další zprávy