Gatesův start-up vyvinul supervýkonnou solární pec. Sní o těžkém průmyslu bez emisí

Ekonomika Ekonomika
24. 11. 2019 12:40
Dosud se o něm příliš nevědělo. Teď ale americký start-up Heliogen, který finančně podporuje samotný zakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates, přišel s nápadem, jenž má pomoci zachránit planetu před znečištěním. Hlavní roli v tomto projektu hraje solární energie, popsal zpravodajský server CNN.
Gatesův start-up vyvinul supervýkonnou solární pec. Sní o těžkém průmyslu bez emisí | Video: Associated Press

Heliogen se zaměřuje na výrobu čisté energie. Nyní oznámil, že objevil způsob, jak za pomoci umělé inteligenci a systému zrcadel odrazit tolik slunečních paprsků, aby vytvořily extrémně vysokou teplotu na 1000 stupňů Celsia, uvedl server CNN.

Heliogen tedy, zjednodušeně řečeno, vytvořil supervýkonnou solární pec, která je schopna dosáhnout teplot ve výši zhruba čtvrtiny těch na Slunci.

Sluneční energie tedy může poprvé sloužit k vysoké koncentraci teplot využitelných pro průmyslovou výrobu. Může jít například o cementárny, výrobu oceli nebo skla.

Jinými slovy, sluneční světlo může nahradit fosilní paliva, která přispívají ke znečištění ovzduší na Zemi, a to v odvětví, které bylo dosud čistou energií prakticky netknuto.

"Přicházíme s technologií, která může konkurovat cenám fosilních paliv a zároveň nepřispívat k růstu emisí CO2," uvedl šéf Heliogenu Bill Gross. "A to je skutečný svatý grál," dodal.

Heliogen, který podporuje i americký miliardář a majitel listu Los Angeles Times Patrick Soon-Shiong, věří, že patentovaná technologie bude schopna významně snížit emise skleníkových plynů v těžkém průmyslu. Konkrétně výroba cementu může podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) za sedm procent celosvětových emisí CO2.

Technologie by si měla umět poradit i se základním problémem solární energie - tedy tím, že se slunečním svitem není dostupná pořád, zatímco třeba výrobci cementu potřebují teplo neustále. Podle Heliogenu by toto měl vyřešit systém, který energii dokáže "uskladnit" i pro deštivé dny.

 

Právě se děje

Další zprávy