Fúze roku: Americký Norton koupí český antivir Avast, vyjde ho to na 186 miliard

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 11. 8. 2021 11:13
Americká softwarová společnost NortonLifeLock oznámila, že se dohodla s českou nadnárodní antivirovou firmou Avast na jejím převzetí. Za spojení hodlá americká kybernetická firma zaplatit až 8,6 miliardy dolarů (asi 186,3 miliardy korun), informuje list The Financial Times. Fúze bude dokončena nejdříve za devět až deset měsíců. Společnost ponese nové jméno - jaké zatím není jasné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Jednání o fúzi společnosti oznámily v červenci. V úterý firmy ve společném prohlášení uvedly, že akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock. 

Podle dohody se má současný generální ředitel Avastu Ondřej Vlček stát členem představenstva a prezidentem NortonLifeLocku a spoluzakladatel české firmy Pavel Baudiš se má stát členem představenstva americké společnosti jako nezávislý ředitel. Generálním ředitelem bude generální ředitel NortonLifeLock Vincent Pilette.

"Obě naše společnosti mají vizi společné platformy," uvedl generální ředitel společnosti NortonLifeLock Vincent Pilette, podle kterého NortonLifeLock vyniká v oblasti ochrany proti krádeži identity, zatímco Avast je jedničkou v ochraně soukromí uživatelů.

Podobně vnímá výhody fúze generální ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček. "Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity," sdělil Vlček v tiskovém prohlášení.

Historicky největší akvizice české firmy

Převzetí Avastu je podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy historicky největší akvizicí původem české firmy. "Akcie antivirové firmy Avast dnes rostou o zhruba 3,2 procenta, jak na pražské, tak na londýnské burze. Trh tak pozitivně přijímá informaci o jejím převzetí americkou softwarovou společností NortonLifeLock," dodal Kovanda. 

Akvizice by měla podle Kovandy společnosti NortonLifeLock zásadním způsobem pomoci zrychlit meziroční růst globálních tržeb na více než deset procent. Akcionáři Avastu v rámci transakce získají akcie společnosti NortonLifeLock a hotovost. 

Vlček uvedl, že před dokončením spojení se mimo jiné musí uskutečnit valné hromady obou společností. "Také ta transakce musí projít přes všechna regulatorní schvalování, a to v celé řadě zemí, kde ty společnosti působí. Z toho důvodu očekáváme samotné uzavření transakce až někdy v polovině příštího roku, do té doby budou obě firmy působit samostatně," řekl Vlček.

Jedna z největších softwarových firem na světě

Generální ředitel Avastu dále zdůraznil, že jde o fúzi, nikoliv o akvizici jedné z firem - po spojení podle Vlčka půjde o jednu z dvaceti největších softwarových společností na světě. Současní akcionáři Avastu budou vlastnit 14 až 26 procent nové firmy, uvedl.

Nová společnost bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. Služby se chystá nabízet více než 500 milionům uživatelů.

"Díky této fúzi také dojde k úsporám v hrubých nákladech, které jsme vyčíslili přibližně na 280 milionů dolarů (asi šest miliard korun) a dalším potenciálním synergiím na straně příjmů z příležitosti pro vstup na další trh," uvedl Vlček. "Hodláme je částečně využít na financování nových investičních projektů ve výši 80 až 100 milionů dolarů (1,7 až 2,2 miliardy korun), zejména v oblasti výzkumu a vývoje, inovací a dalšího byznysového růstu," řekl Vlček. Aktuální značky produktů Norton a Avast podle něj existovat nepřestanou.

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988 a jejíž akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Její produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně.

Firma o sobě uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků. Zakladatelé Avastu ve firmě drží zhruba 35procentní podíl.

Společnost v prvním pololetí tohoto roku také zvýšila upravený provozní zisk EBITDA o 11,9 procenta na 270,2 milionu dolarů (5,9 miliardy Kč). Upravené tržby pak vzrostly o 8,8 procenta na 471,3 milionu dolarů. Konečná dividenda vyplacená v letos v červnu činila 11,2 centu na akcii. Celková dividenda za rok pak dosahuje 16,0 centů na akcii, což představuje nárůst o 8,8 procenta.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americké Arizoně. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodala americkému výrobci čipů Broadcom. Jejími nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

Avast prodával detailní data, přestal chránit uživatele, je to chamtivá firma, říká Dvořák (video z roku 2020)

Lidé dávali výpovědi, nechtěli být součástí firmy obchodující s daty. Prodávala se data, která se dají snadno personalizovat, říká bývalý zaměstnanec | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy