Americký dolar letos oslabil nejvíc od roku 2003. Trumpovy sliby nepomohly

ČTK ČTK
29. 12. 2017 17:12
Dolarový index od počátku letošního roku klesl o téměř deset procent. Euro vůči dolaru letos stouplo o téměř 14 procent, což je nejlepší výkon evropské měny od roku 2003.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje a za celý letošní rok zřejmě vykáže nejhorší pokles ke koši šesti předních světových měn od roku 2003. Euro dnes k dolaru poprvé od září překonalo hranici 1,2 USD.

Kolem 16. hodiny středoevropského času dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,4 procenta na 92,27 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,5 procenta na 1,1993 USD a k jenu o 0,3 procenta na 112,50 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,2 procenta na 134,95 JPY.

Dolarový index od počátku letošního roku klesl o téměř deset procent. Euro vůči dolaru letos stouplo o téměř 14 procent, což je nejlepší výkon evropské měny od roku 2003. K jenu dolar letos klesl o téměř čtyři procenta.

Dolar letos oslabil i vůči britské libře. Od počátku roku libra stoupla o 9,5 procenta a zažila tak nejvyšší růst od roku 2009. Od referenda o odchodu Británie z EU v červnu 2016 však libra vůči dolaru stále ztrácí více než deset procent.

Dolar zahájil letošní rok růstem a dolarový index nejprve stoupl až na nejvyšší hodnotu za 14 let v naději, že nový americký prezident Donald Trump zavede opatření podporující ekonomický růst a inflaci.

Později se však objevily pochyby, zda bude Trump schopen svoji politiku prosadit, a dolar začal oslabovat. Dolaru také uškodilo, že ekonomický růst oživil i mimo Spojené státy a centrální banky dalších zemí začaly směřovat ke zpřísňování měnové politiky.

"Vidíme synchronizovaný globální růst, zejména velmi silné oživení růstu v eurozóně, což ECB (Evropskou centrální banku) vede k postupné normalizaci politiky, což pomáhá euru," řekl agentuře Reuters měnový stratég Société Générale Alvin Tan. Dodal, že dolar byl na počátku roku nadhodnocený vůči euru, jenu a libře, což bylo dalším důvodem k jeho oslabení v letošním roce.

Stratég banky Barclays Šin Kadota upozornil, že podle sezonních trendů na devizovém trhu má dolar tendenci po vánočních svátcích oslabovat. Mnoho institucionálních investorů uzavírá ke konci roku své účetnictví, což obvykle vyvolává tlaky na prodej dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy