Americké vládě hrozí platební neschopnost. Trump nadále požaduje peníze na mexickou zeď

ČTK ČTK
24. 4. 2017 22:07
Americké vládě po několika letech opět hrozí takzvaný shutdown, kdy by neměla peníze na svůj provoz. Pokud se administrativa prezidenta Donalda Trumpa nedohodne na podmínkách financování federální vlády, bude od soboty čelit platební neschopnosti. Shutdown z roku 2013, kdy vláda zůstala bez financí asi dva týdny, přišel americkou ekonomiku na zhruba 24 miliard dolarů.
Donald Trump.
Donald Trump. | Foto: Reuters

Washington - Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa s představiteli Kongresu dál vyjednává o podmínkách financování federální vlády, které od soboty hrozí platební neschopnost. Trump podle mluvčího Bílého domu Seana Spicera současně trvá na tom, aby zákonodárci vyčlenili peníze pro stavbu zdi na hranicích s Mexikem, uvedla v pondělí agentura Reuters.

Bez příslušného souhlasu Kongresu hrozí, že vláda nebude mít od soboty peníze na svůj provoz. Republikáni prezidenta Trumpa sice mají v obou komorách parlamentu většinu, ale ve stočlenném Senátu, kde mají 52 mandátů, potřebují k prosazení finančních opatření 60 hlasů. Bez pomoci demokratů se tak neobejdou.

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu asi dva týdny bez financí, nastal v USA například v roce 2013. Tento stav, kdy byly uzavřeny některé státní instituce, podle ratingové agentury Standard & Poor's přišel americkou ekonomiku na zhruba 24 miliard dolarů (skoro 594 miliard Kč).

Trump již v neděli na twitteru varoval demokratické zákonodárce, že bez jejich souhlasu přijde o peníze i zdravotnická reforma někdejšího prezidenta Baracka Obamy, lidově zvaná Obamacare. "Obamacare je ve vážných potížích. Demokraté potřebují velké peníze, aby mohla fungovat, jinak skončí dřív, než by si kdokoli pomyslel," napsal americký prezident.

Bílý dům podle deníku The Huffington Post uvedl, že za souhlas s částkou 1,5 miliardy dolarů (37 miliard Kč) na zahájení výstavby hraniční zdi nabídl demokratům mimo jiné sedm miliard dolarů (173 miliard Kč) na dotace pojistek pro Obamacare.

Trump podle Spicera nehodlá od požadavků na peníze pro zeď ustoupit, neboť je spolu s výdaji na armádu považuje za prioritu k posílení bezpečnosti USA. Bílý dům dnes podle Reuters také uvedl, že další hlasování Kongresu o republikánské náhradě za Obamacare zřejmě není možné v nadcházejících týdnech čekat. Trump se zavázal Obamovu zdravotní reformu zrušit, zatím se mu to ale nepodařilo.

 

Právě se děje

Další zprávy