Americké akcie výrazně oživují z propadu, dolar už neroste

27. 5. 2015 18:33
Hlavní indexy na Wall Street ztratily nejvíce za poslední tři týdny.
Wall Street
Wall Street | Foto: Reuters

New York - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování smazávaly úterní hluboké ztráty, k čemuž jim pomohlo i zastavení růstu kurzu dolaru. V úterý ztratily hlavní indexy na Wall Street nejvíce za poslední tři týdny, zejména kvůli silnému růstu americké měny a obavám z vývoje kolem Řecka.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 0,65 procenta a pohyboval se kolem 18.160 bodů. Širší index S&P 500 byl na 2120 bodech s přírůstkem 0,7 procenta a souhrnný index technologického trhu Nasdaq Composite získával 0,9 procenta na 5080 bodů.

Akcie ve středu začaly mírným růstem, přestože kurz dolaru dočasně pokračoval v růstu. Později ale ztratil na rostoucí euro, jemuž pomohla prohlášení z Atén, podle nichž je Řecko už velmi blízko k dohodě se zástupci svých věřitelů.

Úterní prudký vzestup dolaru vyvolaly příznivé zprávy z americké ekonomiky, ty ale zároveň podkopaly akcie, protože přiblížily zvýšení úrokových sazeb v USA. Silný dolar navíc snižuje zisky a tržby amerických vývozců.

"Trh zřejmě prochází oživením z úlevy a po včerejším výprodeji nabírá znovu dech," řekl agentuře Reuters Peter Cardillo z newyorské investiční společnosti Rockwell Global Capital.

 

Právě se děje

Další zprávy