Americké akcie se vyšplhaly na nová rekordní maxima

ČTK ČTK
18. 11. 2013 16:24
Dow Jonesův index poprvé v historii překonal hranici 16 tisíc bodů.
A street sign stands outside the New York Stock Exchange on Wall Street in New York in this file photo taken August 19, 2011. Wall Street is ramping up a campaign against
A street sign stands outside the New York Stock Exchange on Wall Street in New York in this file photo taken August 19, 2011. Wall Street is ramping up a campaign against | Foto: Reuters

New York - Akcie ve Spojených státech zahájily dnešní obchodování vyšplháním na nová rekordní maxima. Dow Jonesův index poprvé v historii překonal hranici 16.000 bodů, širší index Standard & Poor's 500 překročil 1800 bodů.

Akciové trhy v USA letos těží z hospodářského oživení, růstu firemních zisků a opatření americké centrální banky (Fed) na podporu ekonomiky. Právě politika Fedu je v poslední době v centru pozornosti investorů, které zajímá, kdy začne banka stimulační opatření omezovat.

"Máme tu další týden, ve kterém se trhy soustředí na Fed," řekl agentuře Reuters analytik Peter Cardillo ze společnosti Rockwell Global Capital. Upozornil zejména na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu.

Nejvýraznější nárůst v rámci Dow Jonesova indexu zaznamenal výrobce letadel Boeing, který na mezinárodním aerosalonu v Dubaji získal zakázky na novou verzi letounu 777 v hodnotě 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun).

 

Právě se děje

Další zprávy