Americká ropa na trhu posílí. Zaplní díry po výpadku těžby v Íránu a Venezuele

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 5. 2019 13:47
Růst těžby ropy ve Spojených státech letos na světovém trhu nahradí výpadek exportu z Íránu a Venezuely. Svět bude potřebovat jen velmi málo další ropy ze zemí Organizace států vyvážejících ropu (OPEC). Mezinárodní agentura pro energii (IEA) to uvedla ve středu v pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou.
Foto: ČTK/AP

IEA, která koordinuje energetickou politiku průmyslově vyspělých zemí, prohlásila, že existuje "prostor pro zvýšení nabídky dalšími producenty", aby se zaplnily mezery, které způsobila nižší produkce Íránu v důsledku zpřísnění sankcí USA.

Vyšší těžba ropy mimo OPEC, zejména v USA, ve druhém čtvrtletí udrží solidní stav nabídky na světovém trhu, soudí IEA. Varovala nicméně, že převaha nabídky nad poptávkou, která na trhu panovala v prvním čtvrtletí, se ve druhém kvartálu může změnit na deficit.

Vedle dopadů sankcí USA na těžbu ve Venezuele a Íránu jsou dalším faktorem problémy v Libyi, znečištění ruské ropy a také útoky na ropné kapacity Saúdské Arábie. Zatím sice propad nabídky nenastal, ale budoucnost je podle IEA nejasná.

OPEC, Rusko a další producenti od ledna omezují těžbu celkově o 1,2 milionu barelů denně. O tom, zda těžební dohodu prodlouží, budou jednat v červnu.

Těžba ropy v rámci OPEC se v dubnu oproti předchozímu měsíci snížila o 90 tisíc barelů denně na čtyřleté minimum 30,23 milionu barelů denně. Celkově nabídka na světovém trhu klesla o 300 tisíc barelů denně na 99,3 milionu barelů denně. Hlavní podíl na tom má Kanada, Kazachstán, Ázerbájdžán a Írán.

Těžba ropy a kondenzátů ve Spojených státech má letos stoupnout o 1,7 milionu barelů denně, z toho podíl ropy má činit 1,2 milionu. V loňském roce však těžba ropy vzrostla o 1,6 milionu barelů denně.

IEA předpokládá, že výpadky nabídky letos částečně vyrovná nižší poptávka po ropě. Agentura snížila předpověď jejího růstu o 90 tisíc na 1,3 milionu barelů denně. Globální poptávka po ropě má letos v průměru činit 100,4 milionu barelů denně a poprvé tak překročí hranici 100 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy