Američané uvalili sankce na první českou firmu. Škoda JS má problém kvůli Rusku

Ondřej Soukup Ondřej Soukup, Kirill Ščeblykin
Aktualizováno 2. 9. 2016 13:50
Na sankční seznam firem kvůli ruské invazi na Ukrajinu zařadily USA českou Škodu JS. Stoprocentním vlastníkem firmy, která má velkou zakázku v Mochovcích a chtěla se podílet i na dostavbě Temelína, je v Nizozemsku registrovaná ruská firma OMZ B.V.
Škoda JS - ilustrační foto
Škoda JS - ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha – Na seznam firem, s nimiž Američané nemohou obchodovat, přibyla první firma z České republiky. Jde o Škodu JS, kterou ovládají Rusové. Informuje o tom web iHNed.cz.

Seznam firem a lidí, na které se vztahují sankce kvůli ruské invazi na Ukrajinu, aktualizovaly USA ve čtvrtek. Česká firma se na něj dostala kvůli spojení s ruskou skupinou Gazprombank.

Sektorové sankce pro Škodu znamenají, že nemůže u amerických společností, stejně jako její mateřská společnost Gazprombank, získávat investice.

Konkrétní dopady firma ještě vyhodnocuje. "V této chvíli se s rozhodnutím seznamujeme a budeme zvažovat jeho případný budoucí vliv na naši společnost,"sdělil Jan Stolár, mluvčí Škody JS.

Stoprocentním vlastníkem Škody JS je od roku 2004 v Nizozemsku registrovaná ruská firma OMZ B.V. V řídicích orgánech Škody JS jsou Rusové i Češi. Společnost zahrnuje řadu strojírenských závodů, ale třeba i loděnice. 85 procent akcií patří Gazprombanku.

Škoda JS se nyní podílí na obnově systému kontroly a řízení jaderné elektrárny Dukovany, dostavbě dvou bloků slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Vyrábí pohony řídicích tyčí pro české, slovenské a maďarské jaderné elektrárny, kontejnery pro dopravu jaderného paliva nebo tlakové nádoby pro rafinérie a petrochemické provozy.

Čtěte více na webu iHNed.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy