Revoluce v doručování balíků: speciální klíč od Amazonu k vám pustí kurýra, i když nejste doma

Klára Čeperová
Aktualizováno 26. 10. 2017 18:03
Služba umožní během nepřítomnosti majitelů třeba i vpustit do domu uklízečku nebo člověka, který zalije květiny nebo nakrmí mazlíčky. Podobnou novinku zkouší i řetězec Walmart.
Video: Poslíčci Amazonu dodají balíček až za dveře. Novinka umožní vpustit do bytu i další vybrané návštěvy.

Seattle - Usnadnit doručování balíčků chce internetový obchod Amazon. Dodá zásilku do bytu, i když v něm zrovna nikdo není.

Novinku nazvanou Amazon Key mohou od 8. listopadu vyzkoušet zákazníci, kteří jsou zapojení do věrnostního programu Prime. Služba bude zatím dostupná v 37 městech Spojených států amerických.

Majitel bytu si musí vedle chytrého zámku pořídit také inteligentní kameru Cloud Cam. Cena za vybavení začíná v přepočtu na pěti a půl tisících korunách.

Lidé si při zadávání objednávky v e-shopu vyberou možnost dodávky přímo do domu. Poslíčkovi se zásilkou pak na dálku otevřou dveře díky aplikaci v telefonu.

Celou dovážku zboží po odemčení dveří bude zaznamenávat kamera a zákazník ji může sledovat na telefonu. Zaměstnanci Amazonu nebudou mít klíč ani kód, díky němuž by se do bytu dostali bez aktivního povelu jeho majitele.

Služba umožní během nepřítomnosti majitelů třeba i vpustit do domu uklízečku nebo člověka, který zalije květiny nebo nakrmí mazlíčky.

Amazon ovšem není první společností, která s podobnou službu přichází. Televize CNN informovala, že americký obchodní řetězec Walmart testuje dodávku jídla přímo do lednice. S dodávkou pomáhá kamera a jednorázový bezpečnostní kód.

 

Právě se děje

Další zprávy