Přestaňte kritizovat, nebo končíte. Amazon kárá zaměstnance, již chtějí chránit klima

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
5. 1. 2020 14:13
Když na podzim minulého roku Maren Costová promluvila v médiích o tom, proč spolu s dalšími zaměstnanci největšího internetového obchodu Amazon žádá firmu o změnu k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí, dostala e-mail od firemního právníka. Pokud se nepřestane veřejně vyjadřovat do médií, hrozí jí vyhazov, přečetla si.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vyjádření Costové do médií přišlo po zářijové demonstraci za klima, ve které lidé vyzývali vlády, aby podnikly konkrétní kroky k boji s klimatickou změnou. Mezi nimi bylo také více než tisíc zaměstnanců gigantu Amazon, kteří ke stejnému kroky vyzvali svou firmu.

Den před stávkou sice Amazon v čele s Jeffem Bezosem vydal prohlášení, v němž ujistil, že do roku 2030 bude společnost využívat jen energie z obnovitelných zdrojů a do roku 2040 bude mít neutrální uhlíkovou stopu, zaměstnanci přesto vyšli do ulic. Návrh, jenž firmě s více než 8700 podpisy podali už v dubnu a který akcionáři odmítli, je vyzýval k uhlíkové neutralitě podstatně dřív.

"Pozice Amazonu je založena na falešných slibech a má odvést pozornost od faktu, že společnost chce vydělávat na podnicích, které přímo přispívají ke klimatické katastrofě," cituje tehdejší vyjádření Costové server The Verge.

Po tomto vyjádření ji ovšem předvolali na personální oddělení a následně jí přišel e-mail od firemního právníka. V něm stálo, že pokud se bude i nadále veřejně vyjadřovat k Amazonu, mohla by přijít o své pracovní místo. Stejný e-mail podle ní obdržel ještě další zaměstnanec.

"To předvolání bylo děsivé stejně jako onen e-mail s tím, že když budu vyjadřovat svůj názor i nadále, mohla bych být propuštěna. Promluvila jsem ale, protože se bojím škody, kterou klimatická krize už nyní ve světě páchá a protože se bojím o budoucnost svých dětí," vysvětluje, proč se přesto rozhodla promluvit.

Na dotazy britské stanice BBC zástupci Amazonu uvedli, že jde o standardní postup při porušení interních pravidel. "Pokud zjistíme, že zaměstnanci nedodržují některá z nařízení, mohou dostat upozornění z našeho oddělení lidských zdrojů. Stejné to je s každým jiným firemním nařízením." Dodali ještě, že pravidla ohledně vyjadřování zaměstnanců do médií se v poslední době upravila a nyní jsou mírnější.

Costová a další její kolegové založili ve firmě skupinu s názvem Pracovníci Amazonu pro klimatickou spravedlnost (Amazon Employees for Climate Justice), která "věří, že je naší zodpovědností zajistit, aby naše obchodní modely nepřispívaly ke klimatické krizi," cituje jejich poslání BBC. V návrhu, který akcionářům v dubnu předložili, žádali, aby firma do roku 2030 dosáhla uhlíkové neutrality, aby byla omezena spolupráce s firmami vydělávajícími na fosilních palivech a také stopnuta veškerá podpora politikům popírajícím klimatickou změnu.

Podobné požadavky svým zaměstnavatelům předložili i pracovníci Googlu nebo Microsoftu.

Video: Z uhlí se nenajíš! Stovky studentů opět v Praze protestovaly za ochranu klimatu

Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy