Amazon, eBay i Booking.com. V zahraničních e-shopech nakupuje už přes milion Čechů

Ekonomika Ekonomika
16. 12. 2018 15:40
Češi nakupují přes internet od zahraničních prodejců stále častěji. Zboží nebo služby v zahraničních e-shopech letos objednalo 1,1 milionu obyvatel České republiky, tedy čtvrtina nakupujících on-line. Za celý rok tak nakoupilo po internetu celkem 54 procent obyvatel ČR starších 16 let, což je více než 4,7 milionu lidí. Informoval o tom časopis Českého statistického úřadu Statistika & My.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

"K nákupu fyzického zboží od zahraničních prodejců používáme stránky jako eBay, Amazon či Aliexpress. K nákupu letenek zase stránky leteckých společností, jako jsou Lufthansa či Swiss. Ubytování sjednáváme na internetových stránkách zahraničních hotelů nebo na specializovaných portálech, jako jsou Booking.com či Airbnb," uvádí článek.

Pětina Čechů nakupujících on-line si letos objednala zboží od prodejců z jiných zemí Evropské unie. Desetina pak zvolila e-shop prodejce ze země mimo EU - nejvíce tak nakupovali lidé ve věku do 34 let.

Ze skupiny osob ve věku 65 let a starších letos nakoupilo zboží a služby přes internet 14 procent Čechů. Celých 85 procent seniorů nakupuje výhradně u českých prodejců.

Nakupující na internetu v zemích EU, kteří si objednávají zboží či služby v zahraničních e-shopech, 2017 (% z nakupujících na internetu)
Nakupující na internetu v zemích EU, kteří si objednávají zboží či služby v zahraničních e-shopech, 2017 (% z nakupujících na internetu) | Foto: ČSÚ

V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii jsou Češi v nakupování na internetu průměrní, v nakupování v zahraničních e-shopech dokonce podprůměrní. Ze států Evropské unie nejvíce objednávají obyvatelé malých evropských zemí jako Lucembursko, Malta nebo Kypr - tyto země se vyznačují malým domácím trhem.

V Lucembursku si z jiných zemí EU objednává zboží či služby dokonce 96 procent z nakupujících na internetu, na Maltě je to 88 procent a na Kypru 82 procent z nakupujících on-line. Z dalších zemí patří do této skupiny Rakousko (tři čtvrtiny nakupujících).

Od prodejců mimo Unii si nejčastěji kupují on-line zboží či služby obyvatelé Malty - a to hned dvě třetiny z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy