Amazon spouští rekvalifikace vlastních lidí. V Česku budou ze skladníků ošetřovatelé

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 7. 2019 14:56
Americký internetový prodejce Amazon hodlá do roku 2025 investovat 700 milionů dolarů (téměř 16 miliard korun) do rekvalifikace třetiny, neboli 100 tisíců, svých zaměstnanců ve Spojených státech. Obchodní a technologický gigant ve čtvrtek oznámil, že rozšíří své stávající vzdělávací programy a zavede nové. Školení bude dobrovolné a většina programů zdarma. Vlastní program hrazeného školení zaměstnanců nabízí i Amazon v Česku.
Foto: Michaela Danelová

V době historicky nízké nezaměstnanosti a současné rychlé digitální transformace se řada firem snaží najít technicky kvalifikované zaměstnance. Cílem programu je pomoci zaměstnancům postoupit na pokročilejší pracovní pozice nebo si najít novou kariéru.

Chystaný program patří k dosud největším rekvalifikačním iniciativám firemního sektoru. Společnost bude stát zhruba 7000 dolarů na osobu, celkem tedy přijde na 700 milionů dolarů.

Česká pobočka Amazonu svým zaměstnancům po odpracovaném roce nabízí program Career Choice (Volba kariéry), v rámci kterého se mohou zaměstnanci vzdělávat například v účetnictví, IT, či ošetřovatelství.

"Na rozdíl od tradičních programů úhrady nákladů na školné ve vzdělávacích kurzech se zaměřujeme výhradně na vzdělávání v žádaných oborech a finanční podporu poskytujeme bez ohledu na to, zda mají získávané dovednosti přímý vztah k zaměstnání v Amazonu," vysvětluje mluvčí českého Amazonu Miroslava Jozová.

Firma proplácí až 95 procent nákladů na vzdělávání až do celkové částky 120 tisíc korun za rok po dobu maximálně čtyř let. Amazon předpokládá, že počet jeho zaměstnanců v USA letos dosáhne 300 tisíc. Po celém světě má na výplatní listině přes 630 tisíc osob.

 

Právě se děje

Další zprávy