Stometrové fronty i rvačka. Alza expandovala do Maďarska, v Budapešti otevřela obchod

Stometrové fronty i rvačka. Alza expandovala do Maďarska, v Budapešti otevřela obchod
Zákazníky přilákaly hlavně slevy a dárky.
Fronta byla dlouhá až 300 metrů.
Zákazníky přilákaly hlavně slevy a dárky.
Během slavnostního otevření došlo mezi zákazníky i ke rvačce.
Foto: Alza.cz
Jan Nevyhoštěný Jan Nevyhoštěný, Alexandra Kuchtová
5. 10. 2018 10:44
Největší český e-shop Alza.cz pokročil ve své expanzi na maďarský trh. Zatímco v uplynulých letech měl v zemi pouze výdejny zboží, nyní otevřel svůj první místní showroom. Akci doprovodil marketingovou kampaní, jejíž výsledek překvapil nejspíše i samu firmu.

Budapešť - Velký zájem v Maďarsku vyvolalo otevření nového showroomu, který se velikostí podobá centrále firmy v pražských Holešovicích. Dlouho připravované otevření bylo naplánováno na pátek 5. října, na zákazníky v den otevření čekají dárky zdarma, slevy na vybrané zboží a různé soutěže. Podle tiskové mluvčí Alzy Patrície Šedivé byly fronty dlouhé i přes 300 metrů: "Lidé přespávali ve spacácích a dokonce se nám i poprali," sdělila Aktuálně.cz.

Celý prostor má podle ní rozlohu 5000 metrů čtverečních a nabízí prezentace zboží světových značek. Ve frontě před otevřením čekalo zhruba 300 lidí.

Expanze Alzy do Maďarska začala už v roce 2016. Do tamních nových poboček investovala firma desítky milionů korun. Podle místopředsedy představenstva Alzy Tomáše Havryluka se podíl tržeb Maďarska na celku zvyšuje a dá se již mluvit o jednotkách procent obratu celé Alzy.

Maskot firmy, mimozemšťan Alzák, začal maďarsky mluvit loni. Alza nasadila televizní reklamu na svou nabídku v Maďarsku, přičemž známý hlas dabéra Bohdana Tůmy nahradil hlas maďarského herce Gábora Csöreho. Oba herci přitom ve svých zemích dabují i postavu Cartmana ze satirického seriálu South Park. Není to náhoda - podle průzkumů firmy je tato postava oblíbená mezi IT odborníky, kteří stále tvoří podstatnou klientelu e-shopu.

Předloni největší český e-shop utržil 21 miliard korun (s DPH), šlo o pětinový meziroční nárůst. Zisk zatím firma nepublikovala. V roce 2015 dosáhl 568 milionů korun. Ročně Alza zpracuje přes šest milionů objednávek.

Podívejte se, jak Alzák mluví maďarsky:

Alzák slaví narozeniny. Sledujte jeho nejlepší reklamy
 

Právě se děje

Další zprávy