Alza s kampaní bezheureky přestřelila. Srovnávači se musí omluvit, rozhodl soud

ČTK ČTK
4. 12. 2019 15:10
Společnost Alza se musí omluvit za tvrzení o tom, že srovnávač zboží a cen Heureka je pro internetové obchody riziková či nevýhodná služba. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Praze. Dal tak za pravdu městskému soudu, který stejně rozhodl již letos v létě. Alza se tehdy proti rozsudku odvolala. Alza chce počkat na písemné vyhotovení rozsudku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Soudní spor se týkal kampaně bezheureky.cz, kterou Alza spustila v květnu 2016, když Heureku a e-shop Mall.cz koupila investiční skupina Rockaway. "Alza svým jednáním, které spočívalo v uvádění jednostranných a zkreslených informací o obchodním modelu Heureky a v aktivním přesvědčováním e-shopů, aby Heureku opustily, naplnila skutkovou podstatu nekalé soutěže," řekla mluvčí Heureky Adéla Berková.

"Vyčkáme na zaslání odůvodnění rozhodnutí. Toto písemné stanovisko podrobíme analýze a následně zvážíme další kroky," řekla mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Alza.cz před třemi lety ukončila s Heurekou spolupráci. Přestala na srovnávači nabízet své zboží, protože podle ní již není nezávislý. V tiskové zprávě tehdy uvedla, že "se jedná o placené služby, proto již z podstaty nelze hovořit o 'nezávislém srovnání'". Internetový obchod také spustil stránky bezheureky.cz a vyzval obchodníky, aby Heureku opustili.

Heureka se obrátila na soud, který podle deníku E15 následně předběžným opatřením nakázal provoz stránek ukončit. Nyní rozhodl, že Alza porušila pravidla hospodářské soutěže.

"Žalovaný jistě měl právo sám kvůli pochybám o dalším férovém fungování žalobcova portálu spolupráci s ním ukončit, rozhodně však nebyl oprávněn ke stejnému kroku nabádat ostatní," ocitoval deník z rozsudku městského soudu.

Alza.cz se loni s tržbami 25 miliard korun bez DPH zařadila do první desítky největších obchodníků v Česku. Působí na 26 trzích EU, má 1500 zaměstnanců. Předsedou představenstva a zakladatelem e-shopu je Aleš Zavoral. Firmu vlastní skupina investorů, kteří ji ovládají přes holdingovou společnost L.S. Investments Limited se sídlem na Kypru.

Heureka vznikla v roce 2007 jako cenový srovnávač. Postupně se stala jedním z nejvýraznějších hráčů v českém internetovém obchodování.

 

Právě se děje

Další zprávy