Alza dostala pokutu 60 tisíc korun. Pochybila při prodeji chemikálií

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 8. 2018 15:33
Kvůli prodeji bazénové chemie, rozmrazovačů a dalších chemikálií dostaly v minulosti pokuty také e-shopy Mall a Kasa.cz
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Internetový obchod Alza.cz dostal pokutu 60 000 korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za nedodržování povinností při prodeji chemikálií na internetu. ČIŽP v rámci kontrolní akce prověřila 51 e-shopů a 354 výrobků. Inspektoři dosud uložili 43 pravomocných pokut v celkové výši 1,3 milionu korun. Inspekce to uvedla v tiskové zprávě. Vyjádření e-shopu ČTK zjišťuje.

Inspektoři kontrolovali povinnost uvádět "typ nebezpečnosti" při prodeji chemických přípravků přes internet. Minimem informací, které by spotřebitel měl mít k dispozici, je např. varování, že přípravek může vyvolat alergickou reakci, je zdraví škodlivý při požití atd.

"Výrobky nabízené v e-shopu společnosti Alza měly například nečitelné údaje o svých nebezpečných vlastnostech nebo přelepené pokyny o bezpečném zacházení. U šesti výrobků (rozmrazovač skel, prací kapsle, aditivum do benzínu, lepidla) nebyl vůbec uveden typ nebezpečnosti," uvedl vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Lukáš Kůs.

"Jde o pokutu z dubna letošního roku, kterou již Alza uhradila. Popisky byly upraveny," řekla mluvčí obchodu Patricie Šedivá.

Kontrolní akce byla součástí pilotního projektu Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), který zjišťoval dodržování chemické legislativy v evropských zemích. Kromě Česka se ho zúčastnilo 14 členských států EU.

Inspekce již dříve uložila pokutu 100 000 korun provozovateli e-shopu Kasa.cz za to, že neuvedl požadované informace o nebezpečnosti u 89 výrobků (rozmrazovač, čistič, bazénová chemie nebo hnojiva a biocidní přípravky). Internet Mall dostal sankci 90 000 korun za to, že mimo jiné neuvedl požadované informace o nebezpečnosti u šesti chemických výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy