Alkohol, bydlení a benzin jsou dražší než loni. Některé potraviny však zlevňují

ČTK ČTK
9. 11. 2018 10:22
Růst cen oproti loňsku v říjnu zpomalil na 2,2 procenta ze zářijových 2,3 procenta. Zdražovalo zejména bydlení, pohonné hmoty nebo alkohol. Zlevnily naopak některé potraviny.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly nadále největší vliv ceny bydlení.  Nájemné ve srovnání s loňským říjnem zdražilo o 3,4 procenta, vodné o 1,8 procenta, stočné o 1,3 procenta, elektřina o 5,6 procenta a tuhá paliva byla dražší o 2,7 procenta. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,4 procenta.

Ceny pohonných hmot byly meziročně vyšší o 12,2 procenta. Lidé více platili rovněž za lihoviny, víno, pivo a tabákové výrobky. Dražší než loni bylo ale také pojištění, finanční služby nebo služby osobní péče.

Růst spotřebitelských cen naopak brzdily potraviny. Polotučné trvanlivé mléko zlevnilo o 4,2 procenta, vejce o půl procenta a ovoce o 4,1 procenta. Některé další výrobky sice zdražily, ale růst cen byl v jejich případě pomalejší než v září. Týká se to například jogurtů nebo zeleniny.

Za oděvy se v říjnu platilo o 2,4 procenta méně než v loňském roce, obuv byla levnější o 0,9 procenta. "Pokles cen pokračoval, i když mírnějším tempem, též v oddíle pošty a telekomunikace především vlivem nižších cen telefonních a faxových služeb o 0,7 procenta," uvedl ČSÚ. Ceny zemního plynu se snížily o 0,8 procenta.

Na meziměsíční růst spotřebitelských cen měly vliv například sezónní ceny oděvů a obuvi.

"Z potravin pak vzrostly především ceny zeleniny, nejvíce u brambor. Také pokračoval růst cen pohonných hmot, kdy ceny benzinu Natural 95 a nafty se dostaly přibližně na stejnou úroveň jako v prosinci 2014," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Proti září naopak v říjnu zlevnily například dovolené s komplexními službami, a to o 0,7 procenta. Polotučné trvanlivé mléko zlevnilo o 3,3 procenta a ovoce o 5,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy