Aliance leteckých dopravců zoufá nad situací. Ryanair možná uzemní všechny stroje

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 3. 2020 16:43
Aliance leteckých dopravců OneWorld, SkyTeam a Star Alliance žádají vlády, aby jim poskytnutím mimořádné podpory pomohly překonat enormní propad poptávky po letecké dopravě v důsledku šíření pandemie způsobené novým koronavirem a s tím spojené problémy. Provozovatele letišť pak aliance vyzývají, aby dočasně přehodnotili obchodní politiku a zrušili například poplatky za přistávací práva.
Letadlo turecké společnosti Turkish Airlines, které jsou součástí aliance leteckých dopravců Star Alliance
Letadlo turecké společnosti Turkish Airlines, které jsou součástí aliance leteckých dopravců Star Alliance | Foto: Reuters

"Lidský a finanční dopad, který má šíření nemoci Covid-19 na letecký průmysl, je zcela bezprecedentní," uvedla ve společném prohlášení ředitelka aliance SkyTeam Kristin Colvileová. Všechny tři aliance také po regulačních orgánech požadují, aby aerolinkám ponechaly takzvané sloty, tedy přidělené časy pro vzlety a přistání, i když je letecké společnosti nebudou v této době vždy využívat podle smluvních podmínek.

Aliance připomínají nejnovější odhad Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA), které ztráty aerolinek na tržbách v důsledku rušených cest předběžně vyčíslilo na 113 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč). To se podle členů leteckých aliancí zcela jistě promítne i do dalších odvětví, které s leteckou dopravou úzce spolupracují.

"Restrikce, které zavedly Spojené státy na osobní leteckou dopravu ze zemí schengenského prostoru, vystaví tlaku trh mezi USA a Schengenem, jehož hodnota v roce 2019 přesáhla 20 miliard dolarů," píše se ve sdělení aliancí. O zákazu cest ze zemí schengenského prostoru do USA minulý týden rozhodl americký prezident Donald Trump. Zákaz se od úterý rozšíří také na Británii a Irsko.

Kvůli přibývajícím restrikcím v souvislosti s koronavirem škrtají evropské aerolinky další a další lety. Například irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair v pondělí oznámila, že z provozu stáhne většinu letadel a v následujících dvou měsících sníží kapacitu o 80 procent. 

Ryanair většinu strojů z provozu stáhne v následujících sedmi až deseti dnech. Největší letecký dopravce v Evropě podle počtu cestujících nevylučuje, že na zemi kvůli cestovním omezením skončí všechna jeho letadla. "V uplynulých dvou týdnech jsme pozorovali podstatný úbytek rezervací a očekáváme, že v dohledné době to bude pokračovat," informoval Ryanair v prohlášení.

Austrian Airlines zastaví všechny pravidelné lety

Letecká společnost Austrian Airlines od čtvrtka dočasně zastaví pravidelné lety kvůli prudkému poklesu poptávky. Opatření potrvá do 28. března. Poslední let těchto aerolinek bude z Chicaga, letadlo by mělo dosednout ve Vídni ve čtvrtek brzy ráno. Společnost bude ale dál repatriovat Rakušany ze zahraničí. Samotná skupina Lufthansa omezí kapacitu dálkových letů na 90 procent.

Britská letecká společnost Virgin Atlantic v pondělí uvedla, že do 26. března ponechá na zemi 75 procent letky, následující měsíc až 85 procent. Zaměstnance požádá, aby si v následujících třech měsících vybrali osm týdnů neplacené dovolené, aby nemusela přistoupit ke snižování počtu pracovních míst.

O nezbytném snížení kapacity informovala i letecká skupina IAG, která je vlastníkem British Airways. Má to být až o 75 procent v březnu a dubnu. Podobný krok chystá rovněž nízkorozpočtová letecká společnost easyJet. British Airlines a easyJet jsou, co se týče počtu přepravených pasažérů, trojkou a čtyřkou v Evropě.

Zadlužené Norwegian Air

Skandinávské aerolinky Norwegian Air kvůli přetrvávající krizi kolem koronaviru zruší 85 procent letů a přechodně propustí 7300 zaměstnanců. "To, čemu teď naše odvětví čelí, je bezprecedentní a kritické, protože se blížíme scénáři, kdy bude většina našich letadel přechodně vyřazena z provozu," uvedla společnost, která začala v roce 2013 jako první nabízet nízkonákladové zaoceánské lety do Spojených států.

Lety do USA jsou nyní zrušeny všechny, Zadlužená firma, která nutně potřebuje hotovost "v horizontu týdnů", nabízí ještě lety mezi severskými metropolemi a vnitrostátní lety v Norsku.

Už v neděli oznámily jiné severské aerolinky - SAS - že kvůli masivnímu poklesu poptávky zruší ode pondělí většinu letů. Přechodně také propustí 90 procent personálu, tedy zhruba 10 000 lidí.

Nový typ koronaviru se od konce loňského roku šíří z Číny. V celém světě se nakazilo zhruba 170 000 lidí a na nemoc Covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, už asi 6500 lidí zemřelo. Zatímco v Číně už nákaza odeznívá, v Evropě se dál šíří. Nejhorší situace je v Itálii, nakažených i mrtvých ale rychle přibývá i ve Francii a ve Španělsku.

Video: Vláda zavřela Česko do karantény, lidé mohou jen do práce, na nákup nebo k lékaři

Vláda zavřela Česko do karantény, lidé mohou jen do práce, na nákup nebo k lékaři | Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy