Albert nabídl zaměstnancům místo růstu platů nákupní poukázky, stěžují si odbory

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 12. 2015 21:40
Odboráři v obchodním řetězci Albert odmítli nejnovější návrh kolektivní smlouvy. Nesouhlasí s tím, že by jim firma místo nárůstu mezd dávala poukázky. Mluvčí řetězce říká, že si tuto formu odměn zvolili sami zaměstnanci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Albert

Praha - Kolektivní vyjednávání v obchodním řetězci Albert k vývoji mezd v příštím roce se podle odborů dramatizuje. Společnost zaměstnancům nabídla místo nárůstu mezd poukázky. To odboráři odmítli. Na dalším postupu se chtějí domluvit s odbory v mateřské centrále řetězce v Nizozemsku. Informoval o tom předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Společnost Ahold provozující síť Albert tvrdí, že navýšení formou poukázek se týká jen variabilní složky mzdy. Díky speciálnímu bonusovému plánu pro rok 2016 se příjem zaměstnanců zvýší podle firmy v průměru až o 12,5 procenta.

Podle Středuly firma v dopise odborům uvádí, že formou poukázek by došlo k navýšení platů v průměru o 2,5 procenta. Vyplacení poukázek by navíc mělo být vázáno na hospodářský výsledek. Průměrný plat zaměstnanců na plný úvazek v řetězci Albert dosahuje podle něj 12 000 korun hrubého. V čísle jsou zahrnuty i příplatky za soboty, neděle a svátky.

"Ahold přišel s návrhem, že lidem dá nějaké poukázky. My si myslíme, že to vůbec není zatíženo pojištěním tak, jak se sluší a patří. A tváří se jako, že lidem místo mzdy dají nějaké papírky, které si mohou zhmotnit v jejich obchodech," uvedl šéf odborů.

Mluvčí Aholdu Jiří Mareček v reakci uvedl, že firma v lednu 2016 zavede novou variabilní odměnu pro nemanažerské pozice. Zaměstnanci, kteří splní nastavené výkonnostní cíle, se tak dočkají navýšení příjmu formou variabilní složky odměny až o deset procent. Poukázky se ale podle Marečka týkají pouze variabilní složky mzdy, nikoli základních mezd. Navýšení mezd v průměru o 2,5 procenta má následovat od března a bude realizováno na základě individuálního ročního hodnocení.

"Navýšení příjmu formou variabilní složky mzdy až o deset procent bude vypláceno formou poukázek každých 14 dní. K této formě jsme přistoupili na základě průzkumu mezi zaměstnanci, kteří se vyjádřili, že tato forma je pro ně zajímavá zejména proto, že mají prostředky k nákupu bezprostředně k dispozici," uvedl Mareček. Odměny vyplácené formou poukázek jsou podle něj součástí peněžitého příjmu a podléhají dani ze mzdy a odvodům.

Odbory v Aholdu požadují na příští rok nárůst tarifních mezd o tři procenta. Pokud by se obě strany nedohodly, přijde na řadu podle Středuly zákon o kolektivním vyjednávání. "Ten umožňuje mnohé, ten umožňuje jak zapojit zprostředkovatele, rozhodce, tak samozřejmě i případné protestní akce," řekl šéf odborů.

Ušetři Aktuálně.cz

Máte dluhy? Spojte je do jedné velké půjčky a ušetřete! >>

Tržby nizozemského maloobchodního řetězce Ahold v České republice ve třetím čtvrtletí stouply o 5,5 procenta na 10,71 miliardy korun a jeho provozní zisk se vrátil do černých čísel. Vyšší tržby firma vysvětlila loňským převzetím 49 prodejen konkurenční společnosti Spar. Loni Ahold v Česku zvýšil tržby o 5,3 procenta na 1,52 miliardy eur (41,6 miliardy korun). Společnost v Česku provozuje maloobchodní síť více než 300 obchodů Albert a zaměstnává více než 17 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy