Vzniká nový bankovní obr PPF. Moneta se spojuje s Air Bank, navzdory protestům

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 20. 12. 2021 12:58
Akcionáři Moneta Money Bank v pondělí souhlasili se spojením s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Valná hromada zároveň schválila financování transakce, tedy navýšení základního kapitálu banky pro úpis nových akcií. Uvedla to mluvčí banky Zuzana Filipová. Vedení banky se obávalo, že jednání naruší ekologičtí aktivisté.
Moneta Money Bank
Moneta Money Bank | Foto: Moneta

Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,90 miliardy korun. Z 80 procent bude financována z peněz, které Moneta získá od svých nynějších akcionářů za úpis 255 500 000 nově vydaných akcií, zbylých 20 procent bude financováno z nadbytečného kapitálu banky.

Největším akcionářem Monety je s 29,94 procenta akcií právě skupina PPF. Jak ale bude struktura akcionářů vypadat, až bude spojení dokončeno, zatím není zřejmé. 

Úpis bude dvoukolový, v prvním kole budou všem akcionářům Monety nabídnuty nové akcie za cenu 82 korun na akcii, kdy každé dvě stávající akcie Monety umožní jejich vlastníkovi upsat jednu novou. V případném druhém kole pak budou všichni akcionáři upisovat akcie za 90 korun. PPF se zároveň zavázala upsat všechny nové akcie, nabízené v druhém kole.

"Jsme velmi rádi, že potřebná většina akcionářů vyjádřila s akvizicí a jejím financováním souhlas. Věříme, že akvizice skupiny Air Bank vytvoří silného českého bankovního šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu na tuzemském bankovním trhu," uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.

Kupní cena bude zaplacena při vypořádání akvizice, jejíž datum je předběžně stanoveno na červenec příštího roku v závislosti na získání regulatorních svolení. Vypořádání akvizice musí předcházet souhlas České národní banky a Národní banky Slovenska a také získání antimonopolního souhlasu Evropské komise.

Spojením může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

PPF učinila Monetě dobrovolnou veřejnou nabídku v lednu 2021, jejímž prostřednictvím v bance získala svůj stávající vlastnický podíl. Následně se letos v červnu uskutečnila valná hromada, které se zúčastnilo 73,21 procenta akcionářů. Na valné hromadě pro akvizici Monety ale hlasovalo 61,9 procenta akcionářů, pro zvýšení kapitálu 61,7 procenta. Pro schválení bylo nicméně nutno získat 75 procent hlasů.

Akcionáři Monety nyní na valné hromadě odsouhlasili i vyplacení dividend z minulých let 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii.

Protesty ekologických aktivistů

Více než pětiprocentní podíl drží v bance Moneta od letoška také miliardář Pavel Tykač. Vzhledem k rozdrobenosti akcionářské struktury Monety je to považováno za vysoký podíl. Tykač je podle aktuálního žebříčku devátým nejbohatším českým nebo slovenským byznysmenem s majetkem za 37 miliard korun a je známý hlavně svým působením v energetice. Vedle toho aktivně investuje i do akcií veřejně obchodovaných společností.

Aktivity Tykače v energetice patří do skupiny Sev.en Energy. Ta v Česku zahrnuje těžební podniky a dále společnosti Elektrárna Chvaletice, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín, Coal Services a Sev.en Commodities. Na počátku letošního roku k nim přibyla největší uhelná elektrárna v Česku, Počerady. Tykač investoval také ve Spojených státech, kde loni koupil těžební podnik Blackhawk Mining.

Právě tyto aktivity uhlobarona Tykače v Monetě ale vadí některým ekologickým aktivistům, kteří před valnou hromadou Monety naplánovali protestní akci. Banka již minulý týden vydala prohlášení, ve kterém žádá ekologické organizace, aby od plánů narušit jednání upustily.

"Z veřejně dostupných zdrojů vyplývá, že zástupci ekologických organizací, sdružených v on-line platformě Zastavme špinavé prachy, plánují narušit jednání pondělní valné hromady. Moneta by je proto touto cestou ráda požádala, aby tak nečinili. Banka je přesvědčena, že pro takovouto aktivitu neexistuje žádný důvod: Moneta je příkladem zodpovědné finanční instituce ve vztahu k podpoře udržitelnosti i aktivit pro ochranu životního prostředí," uvádí banka ve svém prohlášení s tím, že chce s aktivisty diskutovat.

Ekologickým aktivistům na on-line platformě Zastavme špinavé prachy vadí zejména to, že "banky a pojišťovny dávají peníze fosilním firmám provozujícím uhelné a plynové elektrárny, které ničí naše zdraví i klima na planetě". Tykač také podle nich prohlásil, že chce z Monety banku "podporující tradiční český průmysl", za čímž aktivisté vidí zejména uhlí.

Akcionáře se nakonec v pondělí snažila od hlasování pro spojení odradit asi desítka aktivistů z této iniciativy. Spojení se skupinou PPF a případně Tykačem by bylo pro Monetu i životní prostředí devastující, řekl novinářům mluvčí iniciativy Petr Doubravský.

"Moneta patří podle hodnocení Greenpeace k těm lepším, co se týče udržitelnosti. Nicméně máme obavu, co nastane, až nad Monetou získá podstatně větší vliv PPF a případně uhlobaron Pavel Tykač. PPF již v minulosti asistovala například EPH v koupi hnědouhelných dolů a elektráren v německé Lužici. Firma Severní energetická Pavla Tykače je jednou z největších uhelných korporací v ČR a sám se netají plány udělat z Monety banku, která bude podporovat tradiční český průmysl, což v jeho podání znamená jednoznačně uhlí," uvedl další mluvčí iniciativy Radek Kubala.

 

Právě se děje

Další zprávy