Akcionáři Cetinu schválili půjčku 32,2 miliardy Kč pro PPF

ČTK Václav Trejbal, ČTK
Aktualizováno 22. 7. 2015 21:58
Cetin vznikl letos v červnu vyčleněním pevných a mobilních sítí a datových center od O2. Peníze bude moci PPF poskytnout při splnění stanovených podmínek.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Akcionáři společnosti Cetin, která se nedávno vydělila z největšího tuzemského operátora O2, na valné hromadě posvětili poskytnutí úvěru ve výši až 32,2 miliardy korun majoritnímu vlastníkovi Cetinu. Tím je s podílem 85,6 procenta skupina PPF.

Půjčka je na sedm let, Cetin si na ni vezme úvěr a zastaví kvůli tomu část svého majetku. PPF pomocí půjčky bude financovat svůj syndikovaný úvěr s celkovým rámcem 2,288 miliardy eur (62 miliard korun), který si vzala na koupi majority v O2 od španělské Telefóniky.

Podle registračních údajů se k účasti na valné hromadě přihlásilo přímo či skrze zastoupení necelých 400 akcionářů, kteří dohromady ve firmě drží 88,76 procenta. Ke schválení úvěru, označovaného jako finanční asistence, stačily dvě třetiny hlasů přítomných akcionářů. Poskytnutí asistence nakonec prošlo většinou víc než 96 procenta hlasů přítomných akcionářů.

Mezi těmi, kteří hlasovali proti půjčce, byla skupina minoritních akcionářů vedená Tomášem Hájkem, která nesouhlasila už s rozdělením O2, PPF obviňuje z poškozování své investice a na vedení O2 v květnu podala žalobu.

Představenstvo své kladné stanovisko k poskytnutí úvěru bránilo. Hodnotu zastaveného majetku odmítlo sdělit s tím, že by toho mohla využít konkurence. Výhodou půjčky má být pro Cetin krom marže z půjčených peněz větší provázání se skupinou PPF. Dále se mají společnosti otevřít mezinárodní kapitálové trhy, a tedy i možnost výhodného externího financování.

Původně si chtěla půjčit od O2, kvůli rozdělení firmy ale proces zastavila a následně převedla na Cetin. Zbytek použije na případné financování nákupu dalších akcií společnosti.

Peníze bude Cetin moci PPF poskytnout při splnění stanovených podmínek, jako je získání úrokové marže a úrokové přirážky, které by měly vést ke zvýšení hodnoty společnosti. Cetin vznikl letos v červnu vyčleněním pevných a mobilních sítí a datových center od O2. Všichni akcionáři O2 získali k jedné akcii O2 jednu akcii Cetinu. Ti, kteří s rozdělením nesouhlasili, mohli akcie Cetinu nabídnout k odkupu.

 

Právě se děje

Další zprávy