Akcie Fortuny zmizí z burzy, Penta chce mít sto procent. Nabídne odkup, startuje pod cenou

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 3. 2017 11:31
Stoprocentní kontrola Penty nad Fortunou bude pro tuto společnost znamenat rychlejší rozvoj bez komplikací, říká mluvčí Penty. Minoritním akcionářům, kteří celkem vlastní téměř 32 procent akcií, nabídne Penta jejich odkup za cenu 98,69 koruny, respektive 15,43 zlotých. Minoritní akcionáři mají čas na rozhodnutí do 20. června. Aktuální kurz akcií Fortuny na pražské burze je 108,80 koruny.
Foto: Fortuna

Praha - Pražská burza zřejmě přijde o jednu z akcií, která se na ní veřejně obchoduje. Investiční společnost Penta plánuje stáhnout sázkovou společnost Fortuna z pražské i varšavské burzy a získat ve firmě stoprocentní podíl.

Minoritním akcionářům, kteří celkem vlastní téměř 32 procent akcií, nabídne jejich odkup za cenu 98,69 koruny, respektive 15,43 zlotých za cenný papír. Uvedla to Česká spořitelna, která bude proces odkupu řídit. Aktuální kurz akcií Fortuny na pražské burze je 108,80 koruny. Celkem je na trhu 16,5 milionu akcií.

Penta uvedla, že chce být ve Fortuně Entertainment Group dlouhodobým investorem bez plánovaného data exitu. "Penta se chce soustředit na její další intenzivní rozvoj zejména na trzích střední a jihovýchodní Evropy. Tyto ambiciózní plány ovlivní schopnost Fortuny vyplácet dividendy. Stoprocentní kontrola Penty nad Fortunou bude pro tuto společnost znamenat rychlejší rozvoj bez komplikací," uvedl mluvčí společnosti Ivo Mravinac.

Analytici považují nabídnutou cenu za nízkou. "Samotný odkup a stažení akcií by byl víceméně logickým krokem po výrazných akvizicích z poslední doby. Podle našeho názoru je však nabízená cena nízká a nedoporučujeme nabídky využít. Pokud by se Forbet dostal do situace, kdy by musel podat povinnou nabídku, je velká pravděpodobnost, že by nabízená cena byla vyšší," uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Také podle analytika Patria Finance Václava Kmínka nebude zřejmě navrhovaná cena za odkup 98,69 korun za kus stačit a Penta bude muset být vůči minoritním akcionářům štědřejší.

"Jakmile bude Penta držet nad 90 procent akcií, bude moci minoritní akcionáře vytěsnit, přičemž v takovém scénáři však bude muset být výkupní cena schválena regulátorem," dodal Kmínek. Pro výkupní cenu v rámci případného vytěsnění budou muset platit dvě podmínky - za prvé nesmí být nižší než nejvyšší cena, za kterou Penta odkoupila akcie Fortuny v průběhu šesti měsíců před vytěsněním, a za druhé nesmí být nižší než vážený průměr obchodů za šest měsíců před vytěsněním. "To je aktuálně 95,1 koruny za akcii," vypočítává analytik.

Dceřiná firma Penty Fortbet Holdings Limited, registrovaná na Kypru, vlastní 68,25 procenta akcií Fortuny. Odkup všech zbývajících akcií na obou trzích chce zahájit po získání všech potřebných souhlasů 21. dubna. Nabídkové období skončí 20. června. Jak nabídkové období, tak cena za akcii se mohou v uvedeném období měnit.

Fortuna je původně česká společnost, založená v roce 1990 skupinou čtyř soukromých osob v čele s Michalem Horáčkem. O rok později vznikla sesterská sázková kancelář Terno na Slovensku.

Zlomovým momentem byl odkup obou firem skupinou Penta v roce 2005. Pod jejím vedením se modernizoval provoz, sjednotila značka a rozšířila působnost o další, polský trh. V roce 2009 byly všechny společnosti začleněny do nizozemské entity Fortuna Entertainment Group, která v následujícím roce vstoupila na pražskou a varšavskou burzu.

V posledních měsících skupina posílila svoji pozici v rámci regionu, když expandovala na rumunský, chorvatský a španělský trh. Zároveň v Česku jako první tuzemská firma získala licenci pro provozování kasinových her na internetu.

 

Právě se děje

Další zprávy