Aircraft Industries loni utržil téměř dvě miliardy korun. Prodal dvanáct letadel, většinu do Ruska

ČTK ČTK
15. 6. 2018 14:22
Vliv na pozitivní hospodaření firmy za loňský rok má především dodávka 11 letadel do Ruska a jednoho do Indonésie.
Výroba letadel L 410.
Výroba letadel L 410. | Foto: Aircraft Industries

Kunovice - Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni dosáhl tržeb za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží ve výši 1,9 miliardy korun, zhruba o 372 milionů korun více než v roce 2016. Vliv na pozitivní hospodaření firmy za loňský rok má především dodávka 11 letadel do Ruska a jednoho do Indonésie.

Předloni firma na ruský trh, který je pro ni stěžejní, vyvezla devět letadel, v roce 2015 ani jedno. Zisk společnosti za loňský rok činil téměř 244 milionů korun, meziročně o 197 milionů korun více. Vyplývá to z výroční zprávy firmy uveřejněné na jejích webových stránkách.

Podle generální ředitelky společnosti Ilony Plškové představuje 12 vyexpedovaných letounů třetí nejlepší prodejní výsledek od vzniku Aircraft Industries. Letouny L 410 dodala firma v Rusku například do Magadanské oblasti, Archangelské oblasti nebo Chabarovska.

"Do budoucna uvažujeme o prodeji letadel do Kazachstánu, Arménie a opět do Magadanské oblasti," uvedla ve výroční zprávě Plšková. Společnost dlouhodobě jedná i s partnery v Číně, Latinské Americe nebo Africe, kam chce letouny také vyvážet. Více než 87 procent tržeb podniku tvoří export.

Firmě se na přelomu roku podařilo získat certifikát na výrobu letounu nové generace L 410 NG. Jeho vývoj trval necelých osm let a stál přes 568 milionů korun. První letadlo by měl podnik vyrobit ještě letos a následně dodat do Ruska. Modernizovaný letoun zvládne zdolat téměř dvojnásobnou vzdálenost než starší verze bez nutnosti tankování. Uveze až 19 pasažérů, případně přes dvě tuny nákladu.

Letadlo L 410
Letadlo L 410 | Foto: Aircraft Industries

Společnost loni uvedla do provozu také nový simulátor L 410. Díky němu budou piloti podle Plškové mnohem lépe připraveni i na mezní situace, tím bude dosaženo vyšší úrovně bezpečnosti provozu letounu L 410.

Ke konci loňského roku pracovalo v Aircraft Industries 870 zaměstnanců, meziročně o 15 méně. Firma se nadále potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, například frézařů, soustružníků nebo klempířů. Přijímá absolventy Střední školy letecké v Kunovicích, se kterou se podílí na výchově a výuce žáků.

Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na osmdesátiletou tradici letecké výroby v Kunovicích. Hlavním produktem leteckého závodu jsou dvoumotorové turbovrtulové letouny řady L 410, kterých bylo vyrobeno a do celého světa dodáno již bezmála 1250 kusů. Základní kapitál společnosti je 112 milionů korun, jejím stoprocentním vlastníkem je ruský průmyslový holding UGMK.

 

Právě se děje

Další zprávy