Praha ukázala své zbraně proti Airbnb. Omezení nocí i počtu hostů řeší novelou zákona

Ekonomika Ekonomika
21. 7. 2020 11:06
Poslanci dostali návrh pražských zastupitelů na regulaci Airbnb. Informovaly o tom Hospodářské noviny, podle kterých by schválení návrhu umožnilo obcím omezit počet ubytovaných lidí v bytě, počet zamluvených nocí či dokonce službu na čas úplně zakázat. Řada poslanců je však proti, ministerstvo se zatím nevyjádřilo.
Po regulaci Airbnb volá Praha nebo Český Krumlov, proti jsou pronajímatelé a poslanci z ODS či ANO.
Po regulaci Airbnb volá Praha nebo Český Krumlov, proti jsou pronajímatelé a poslanci z ODS či ANO. | Foto: Shutterstock

Podle Hospodářských novin jsou ve sněmovně proti návrhu poslanci z ODS i většina členů vládního ANO. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) zatím neurčila jednoznačné stanovisko, pro schválení návrhu je přitom její postoj klíčový.

"Návrh Prahy jde určitě dobrým směrem a obsahuje zajímavé a podnětné návrhy. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že podobný návrh již sněmovna v loňském roce odmítla. Zcela určitě o něm tedy budeme vést na vládě diskusi," řekla pro HN ministryně Dostálová. 

Proti návrhu se vymezuje ODS kvůli přílišnému zasahování do vlastnických vztahů. "Může to být hrozně zneužitelné. Rada obce získá příliš silné pravomoci," říká poslanec Vojtěch Munzar. Stejně je na tom i vládní hnutí ANO. Podle poslance hnutí Patrika Nachera nepomáhá fakt, že návrh pochází čistě od pražských politiků.

Zástupci pronajímatelů proti návrhu otevřeně vystupují. Podle nich regulace podpoří nelegální činnost. S tím nesouhlasí radní Hana Marvanová, která návrh předložila. Již dříve v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedla, že v takovém případě by se dala zpochybnit každá regulace a že klade důraz i na vymáhání zákonů.

Marvanová věří, že regulace sníží negativní i další dopady spojené s krátkodobými pronájmy, jako je vylidňování centra či zvýšené ceny pronájmů v Praze.

Už v dubnu přijala vláda návrh, podle kterého musí majitelé bytů typu Airbnb poskytovat informace o tom, jaké byty takto pronajímají a komu.

Proti Airbnb nestojí pouze pražští zastupitelé, ale i sousedi těchto bytů:

V Praze je mafie poskytovatelů Airbnb, jsou to často cizinci, kteří v těch domech nikdy nebyli. Regulace je mediální hra, měly by se vymáhat zákony. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy