Airbnb utnula hlučné večírky. Zavádí jejich celosvětový zákaz

Kuni Nguyenová ČTK Kuni Nguyenová, ČTK
Aktualizováno 24. 8. 2020 10:08
Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé ubytování v soukromí, zakáže klientům na celém světě pořádat u hostitelů večírky. Zdůvodnila to ochranou veřejného zdraví. Společnost ve čtvrtek také uvedla, že omezí počet hostů v jednom pronajímaném zařízení na nejvýš 16. Nařízení se vztahuje na všechny budoucí rezervace a platit bude do odvolání, dodala firma.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Opatření, které se týká zákazu večírků, navazuje na dlouhodobější aktivity v tomto směru. Již v loňském roce společnost Airbnb celosvětově zakázala všechny neautorizované akce a eventy ve svých ubytovacích nabídkách a od té doby dočasně deaktivovala také vyhledávací filtr platformy, který odkazoval na kapacity označené jako 'vhodné pro eventy/party'," komentují zástupci Airbnb v Česku pro on-line deník Aktuálně.cz. 

Zákaz pořádat oslavy a větší shromáždění si už dříve vymínilo na 73 procent hostitelů. Část z nich ještě umožňovala menší oslavy typu narozenin. Počet pořádaných party v pronajímaných bytech a domech se ale podle firmy zvýšil, když se kvůli koronaviru zavřely bary a noční podniky.

S celosvětovým zákazem přichází Airbnb krátce poté, co se s jedním hostem rozhodla kvůli nepovolené party soudit. Reagovala tak na událost z počátku tohoto měsíce, kdy byli v kalifornském Sacramentu na nepovolené oslavě postřeleni tři lidé. Ve čtvrtek společnost také uvedla, že plánuje rozšířit horkou linku pro sousedy, kam by mohli nepovolené akce nahlašovat.

Třídění mladých nájemníků

Platforma v uplynulých dnech rovněž potvrdila plán zavést pro Francii, Španělsko a Velkou Británii opatření, jež spočívá v odmítnutí ubytování mladým do věku 25 let v případě, že nemají na kontě alespoň tři pozitivní recenze a zároveň žádnou negativní.

Pokud by tuto podmínku nesplnili, nemohli by si pronajmout celý dům či byt "ve své komunitě" - jinými slovy ve městě, kde žijí.

Platforma se tak rozhodla zasáhnout právě proti bezohledným nájemníkům, kteří v ubytování pořádají hlučné večírky. Často tím porušují noční klid nebo na pronajatém místě ničí majetek. V reakci na covid-19 chce zároveň předejít nadměrnému shlukování a shromažďování lidí. Zástupci Airbnb pro Česko ovšem upřesnili, že chystané podmínky byly stanoveny pouze na rezervace v těsné blízkosti místa pobytu zájemce. Pravidlo by se zároveň nemělo týkat soukromých či hotelových pokojů.

"V případě opatření u ubytování mladých, se ani tak nejedná o 'filtr', ale o to, více se ze strany Airbnb zaměřit na boj proti antisociálnímu chování. Obě opatření jsou zároveň součástí letní bezpečnostní kampaně Airbnb," uvedli zástupci platformy v Česku.

Ve třech zemích platí nová pravidla pro ubytování mladých již od minulého týdne. Zda se v blízké době zavedou také v Česku, však tuzemské zastoupení pro Aktuálně.cz neuvedlo.

Diskriminace, tvrdí právník

Kritici nicméně upozornili na to, že kvůli takovému opatření by Airbnb mohla čelit právním výzvám, a to zejména ve Velké Británii. Podle některých advokátů je totiž v rozporu s tamním zákonem o rovnosti z roku 2010, který chrání obyvatele před diskriminací na základě jejich věku.

"Existují určité chráněné vlastnosti, které nelze diskriminovat, a jednou z nich je věk. Dobrým příkladem je pojištění automobilu. Společnosti tehdy účtovaly mladým mužům vyšší pojistné, protože byli považováni za horší řidiče a častěji se dostali k nehodám. To je dnes ale nezákonné," komentuje pro britský server The Guardian Mark Woloshak, vedoucí odboru pro řešení sporů v právní firmě Slater and Gordon.

Zástupci Airbnb nicméně zdůrazňují, že nová pravidla se platformě již osvědčila. "Mnoho rekreačních komunit má podobná omezení. Začátkem tohoto roku jsme spustili podobné pilotní projekty v USA a Kanadě a víme, že mají pozitivní účinek," vysvětlují dále tuzemští zástupci platformy pro Aktuálně.cz.

Airbnb je považována za jednu z největších soukromých firem v USA. Podnik sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátil na Airbnb. Na jeho webu je aktuálně asi sedm milionů nabídek ubytování.

 

Právě se děje

Další zprávy