Air France po stávce pilotů zruší tisícovku pracovních míst

ČTK ČTK
18. 10. 2015 14:49
Letecký dopravce Air France plánuje v roce 2016 zrušit skoro jeden tisíc pracovních míst. K propouštění přistoupí v případě, pokud se nedohodne s odbory na jiné možnosti. Aerolinky se potýkají se ztrátou a expandujícími nízkonákladovými přepravci z Blízkého východu, kteří jim přebírají klienty. Propouštění vyvolalo začátkem října protesty i fyzické útoky proti vedení společnosti. Kromě rušení pracovních míst hodlá Air France omezit i dálkové lety a počty letadel.
Foto: Philippe Noret / Wikimedia Commons

Paříž - Letecká společnost Air France zruší v příštím roce necelých tisíc pracovních míst, tedy asi třetinu z počtu plánovaného pro léta 2016-17. Pokud se ale vedení francouzského přepravce dohodne s odbory na jiných možnostech úspor, může se firma v roce 2017 dalšímu propouštění vyhnout. Uvedl to dnes generální ředitel mateřské společnosti Air France-KLM Alexandre de Juniac.

Firma už oznámila, že v příštích dvou letech plánuje propustit asi 2900 zaměstnanců. Plán počátkem měsíce vyvolal ostré protesty zaměstnanců, které vyvrcholily fyzickým útokem na členy vedení. V Air France pracovalo ke konci loňského roku téměř 64 tisíc lidí.

Rušení míst v příštím roce se má odehrát formou dobrovolných odchodů, řekl de Juniac. Pokud se má společnost vyhnout dalšímu propouštění, bude se muset dohodnout s odbory na nových úsporách nejpozději do počátku příštího roku, dodal šéfa aerolinek podle agentury Reuters.

Air France se dlouhodobě potýká s ekonomickými potížemi a snaží se o restrukturalizaci a zvýšení produktivity. Po neúspěchu jednání s odbory pilotů, kteří jako jediná odborová skupina původní plán úspor odmítla, přišlo vedení s novým plánem snižování nákladů, jehož součástí je zrušení takřka pěti procent pracovních míst. Plán zahrnuje také omezení dálkových letů i počtu letadel.
Air France je stejně jako ostatní tradiční letečtí přepravci na krátkých linkách pod silným tlakem konkurence nízkonákladových rivalů. Na dlouhé vzdálenosti jí odebírají zákazníky expandující přepravci z Blízkého východu.

 

Právě se děje

Další zprávy