Air France odhaduje, že ji stávky vyjdou na více než 10 miliard korun. Mluví se o zániku společnosti

ČTK ČTK
9. 5. 2018 12:02
Stávky přijdou Air France-KLM draho. Společnost od února čelila 15 stávkovým dnům. Francouzský ministr financí varoval před možným zánikem firmy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - Letecká společnost Air France-KLM nově odhadla, že série stávek za vyšší platy, s níž se od února potýká její francouzská součást Air France, ji bude stát zhruba 400 milionů eur (10,2 miliardy korun). Uvedla to dnes mluvčí společnosti. Předchozí odhad činil 300 milionů eur (7,7 miliardy korun), doplnila agentura Reuters.

Podnik od února čelil 15 stávkovým dnům, kvůli nimž byla společnost Air France nucena zrušit četné lety. Vedení firmy nabídlo zvýšení platu zaměstnancům letos o dvě procenta a o dalších pět procent v následujících třech letech. Francouzské odbory, které požadovaly zvýšení o 5,1 procenta už letos, to ale odmítly.

Šéf společnosti Jean-Marc Janaillac následně vypsal vnitropodnikové referendum, v němž pozměněnou dohodu odmítli i zaměstnanci. Janaillac pak v reakci na výsledek hlasování rezignoval.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v pondělí varoval před možným zánikem Air France v případě, že firma nepodnikne potřebné kroky k zajištění své konkurenceschopnosti. Francouzská vláda vlastní více než 14procentní podíl v mateřské společnosti Air France-KLM, podle ministra ale ztrátovou firmu nehodlá zachraňovat.

Minulý pátek francouzsko-nizozemská skupina oznámila, že její ztráta v prvním čtvrtletí vzrostla na 118 milionů eur z 33 milionů eur před rokem. Varovala také, že stávky ve francouzské součásti budou mít negativní dopad na celoroční výsledky celého podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy