Agrofertu loni stoupl zisk na 5,8 miliardy. Přičítá to zlepšení situace v zemědělství

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 7. 2022 15:02
Koncernu Agrofert loni meziročně stouply konsolidované tržby o 15 procent na 184,8 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl na 5,8 miliardy korun ze 3,8 miliardy korun v roce 2020. V pátek to v tiskové zprávě sdělil mluvčí koncernu Pavel Heřmanský.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK
  • Za růstem tržeb je podle holdingu hlavně zvýšení prodejních cen v chemickém segmentu v reakci na významné zvýšení vstupních nákladů. Růst zisku pak firma přičítá hlavně zlepšení hospodaření v segmentech chemie a zemědělství.

Do února 2017 vlastnil koncern někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Podle Evropské komise ale své podniky dál ovládá.

Objem bankovních a jiných úvěrů Agrofertu se meziročně téměř nezměnil. Zhruba tři čtvrtiny úvěrů v celkové výši 33,3 miliardy korun jsou v cizích měnách, hlavně v eurech. Holding loni investoval v Česku 6,5 miliardy korun. Ve všech zemích, kde působí, byl celkový objem investic 9,9 miliardy korun. Největší část investic, celkem 4,4 miliardy korun, směřovala do chemického průmyslu.

Holding chce letos investovat více než loni, plánuje převážně dokončení větších projektů z minulých let, jako je například rozšíření chovu skotu v Petrovicích nebo modernizace porcování kuřat v Modřicích.

Agrofert také na začátku června oznámil, že podal závaznou nabídku na akvizici dusíkové divize rakouské chemičky Borealis za 810 milionů eur (téměř 20 miliard korun). Skupina by tak mohla své aktivity rozšířit na nové trhy. Distribuční síť divize působí například ve Francii, Španělsku nebo v jihovýchodní Evropě.

Koncern měl loni téměř 31 tisíc zaměstnanců, v Česku zaměstnával 21 073 lidí. Podle předsedy představenstva koncernu Zbyňka Průši byl loňský rok náročný kvůli dopadům pandemie koronaviru. "Investovali jsme do ochranných pomůcek a testovali i nad rámec požadavků daných státem. Nedošlo tak k přerušení žádného z provozů v souvislosti s pandemií a nikoho jsme kvůli negativním ekonomickým dopadům Covid-19 nemuseli propustit," doplnil.

Letos představenstvo očekává kvůli výraznému nárůstu cen surovin a energií pokles výkonnosti hlavně v segmentu potravinářství.

U firem z ostatních segmentů očekává vedení koncernu udržení nebo maximálně mírné zhoršení výkonnosti oproti loňskému roku. Podle Průši bude záležet hlavně na ochotě trhu akceptovat zvýšené ceny výrobků všech společností souvisejících s velkým nárůstem vstupních nákladů.

Koncern sdružuje téměř 200 firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Kromě toho vlastní také lesnické společnosti, podniká také v segmentu pozemních technologií a technice, logistice, dopravě či v médiích.

 

Právě se děje

Další zprávy