Agrofertu loni klesl zisk o desetinu. Dvě stě firem koncernu vydělalo téměř osm miliard čistého

ČTK ČTK
2. 6. 2017 15:25
Čistý zisk Agrofertu se loni meziročně snížil o 9,6 procenta na 7,79 miliardy korun. Konsolidované tržby koncernu klesly na 155,3 miliardy korun.
Pražské sídlo společnosti
Pražské sídlo společnosti | Foto: ČTK

Praha - Čistý zisk koncernu Agrofert, který je ve svěřenských fondech šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, se loni meziročně snížil o 9,6 procenta na 7,79 miliardy korun. Konsolidované tržby koncernu klesly o 6,4 procenta na 155,3 miliardy korun. Předloni vzrostl zisk společnosti o 40 procent.

Propad meziročních výsledků je podle mluvčího společnosti Karla Hanzelky daný hlavně zhoršením hospodaření chemického segmentu v oblasti výroby hnojiv a také kvůli poklesu cen komodit.

"Výrazný dopad na meziroční srovnání má pokles výkonnosti německé společnosti SKW Stickstoffwerke Piesteritz. Podniky zemědělského segmentu zaznamenaly v porovnání s předchozím obdobím rovněž horší výsledky," řekl Hanzelka. Ostatní segmenty plánované výsledky podle něho plnily.

Do výsledků společnost započítala 206 firem, dalších 34 nebylo zařazeno z důvodu nevýznamnosti. Koncern loni zaměstnával téměř 33 000 lidí, což je meziroční pokles o zhruba tisíc zaměstnanců. Z toho více než 22 000 lidí firma zaměstnávala přímo v České republice.

Nejvýraznější loňskou investicí byla výstavba nové výrobní jednotky čpavku ve slovenské společnosti Duslo. V potravinářství koncern nejvíc investoval do nových pekáren v Česku a v Německu. Peníze poslal i do nové výrobny hnojiv v Lovochemii, novou linku na výrobu extrudovaných šrotů pak otevřela společnost Preol.

Do nákupu zemědělské půdy daly loni zemědělské firmy podniku 300 milionů korun. Aktuálně tyto firmy obdělávají 119 000 hektarů, z toho je podle Hanzelky 84 procent výměry v nájmu.

Koncern vlastnil ještě letos na začátku roku tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích.

Jde mi o to, abych lidem otevřel oči, Babiš se mi mstí, že nedržím ústa, chce mě dostat, abych zalezl do díry a nemluvil, říká zemědělec Bohumír Rada. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy