Aerolinky Wizz Air zrušily plány na primární nabídku akcií

ČTK ČTK
16. 6. 2014 9:31
Důvodem je současná nestabilita v leteckém sektoru na trhu. Plán přitom firma oznámila před pár týdny.
Letadlo společnosti Wizz Air
Letadlo společnosti Wizz Air | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Maďarské nízkonákladové aerolinky Wizz Air zrušily plánovanou primární nabídku akcií v Londýně. Důvodem je současná nestabilita v leteckém sektoru na trhu. Firma, která je největší nízkonákladovou leteckou společností ve střední Evropě, to uvedla v pondělním prohlášení.

Wizz Air oznámil plány na vstup na londýnskou akciovou burzu letos v květnu. Firma chtěla z nabídky získat 200 milionů eur (5,5 miliardy korun) a peníze použít na posílení své rozvahy a financování dalšího růstu.

"Výhled podnikání Wizz Air zůstává mimořádně pozitivní a nedotčený rozhodnutím nepokračovat v primární nabídce akcií; správní rada se bude nadále zaměřovat na uskutečňování své strategie, tedy zvýšení růstu a hodnoty," uvedla firma ve svém prohlášení.

Společnost přišla s plánem na vstup na burzu v době, kdy prudce roste zájem o primární nabídky akcií. Na druhé straně však Wizz Air není jedinou firmou, která se nakonec rozhodla své plány zrušit. V květnu zrušil plány na vstup na burzu prodejce oděvů Fat Face, uvedla agentura Reuters.

Wizz Air začal létat před deseti lety a je nyní největším nízkonákladovým přepravcem ve střední a východní Evropě. Jeho podíl na trhu v regionu činí 38 procent. Firma vydělává, zatímco tradiční lokální letecké společnosti v posledních letech bojují o přežití či zkrachovaly.

Aerolinky mají nyní 16 provozních základen, včetně Prahy a Brna, a létají na více než 300 trasách do 35 zemí. Společnost v posledním finančním roce do letošního března vytvořila tržby v sumě jedné miliardy eur a její čistý zisk dosáhl 89 milionů eur. Loni firma přepravila 13,5 milionu cestujících, což bylo o 12 procent více než v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy