Aero Vodochody vydělává nad očekávání, Penta ho neprodá

Nikita Poljakov, HN
17. 2. 2014 9:30
Pět zájemců, kteří se o koupi Aera přihlásili, bude muset počkat
Foto: aero vodochody

Praha - Po necelém roce vyjednávání o prodeji největšího tuzemského leteckého výrobce Aera Vodochody je jasno: prodávat se nebude. Alespoň zatím.

Československá investiční skupina Penta Investments považuje společnost za příliš atraktivní - hospodářské výsledky Aera totiž překročily očekávání skupiny. Ta navíc předpokládá, že za pár let bude mít mnohem vyšší hodnotu než dnes.

"Rozhodli jsme se v prodejním procesu nepokračovat, protože kupní cena Aera, která vychází z výsledků firmy za rok 2013, podle nás nezohledňuje významný nárůst hodnoty společnosti, který očekáváme už v tomto roce," potvrdil Hospodářským novinám ukončení prodejního procesu mluvčí Penty Martin Danko.

Pět dobrých nabídek, ale...

Pět zájemců, kteří se o koupi Aera přihlásili, tak bude muset rok až dva počkat. A to i přes to, že podle Danka podali štědrou nabídku.

"Dostali jsme pět nabídek, které byly atraktivní hlavně z pohledu násobků EBITDA, za které se obchodují firmy v sektoru aerospace na světovém trhu," dodal Danko s tím, že jména zájemců o Aero zveřejňovat nebude.

Penta podle původních plánů očekávala, že se tržby Aera za rok 2013 vyšplhají přibližně na 3,5 miliardy korun a zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) se dostane těsně pod hranici půl miliardy korun.

Společnost však překročila odhadovaná čísla. Tržby se dostaly na úroveň 3,9 miliardy korun a EBITDA činil 541 milionů korun. K lepším výsledkům Aeru pomohla zakázka na výrobu vrtulníku Sikorsky S-76. A má být ještě lépe. Podle odhadů Penty má letos EBITDA vyrůst dokonce o necelou třetinu na téměř osm set milionů korun.

Další velké zakázky

Hospodářské výsledky se navíc mají každý rok zlepšovat v důsledku nabíhání kontraktů, které má Aero už podepsané, ale ještě nedošlo k jejich realizaci - například vývoj a výroba pevné náběžné hrany křídla, dveří, ramp a zadní části trupu pro vojenské dopravní letouny brazilské společnosti Embraer.

Aero očekává zahájení sériových dodávek pro Embraer v letech 2015 nebo 2016. V budoucnu se má jednat o nejdůležitější zakázku Aera.

Více o budoucnosti Aera Vodochody čtěte v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy