V Abú Dhabí se staví (ve dne) v noci

V Abú Dhabí se staví (ve dne) v noci
Teď se 828 metrů vysoká věž jmenuje po abúdhabijském šejkovi Chalífovi ibn Saíd al-Nahajánovi, který je zároveň prezidentem Spojených arabských emirátů. "Přejmenovali ji hned po ohňostroji k jejímu slavnostnímu otevření," vzpomíná Kristýna Hradilová, osmadvacetiletá manažerka restaurace Hakkasan v abúdhabijském hotelu Emirates Palace. Zatímco stavební boom Dubaje je už za vrcholem, Abú Dhabí ho teprve rozjíždí. A ve velkém stylu. Jeho zatím asi nejznámějším symbolem se zatím stal nový okruh F1 od architekta Hermanna Tilkeho včetně sousedního zábavního parku Ferrari World.
Tohle už je Abú Dhabí. Konkrétně pohled z hotelu Emirates Palace na právě dokončovaný projekt Etihad Towers, vedle kterého vyrůstá hotel Regent Emirates Pearl.
Samotný obří superluxusní osmihvězdičkový hotel Emirates Palace byl dokončen během tří let za zhruba tři miliardy dolarů. Zabírá sto hektarů, z jednoho konce na druhý měří kilometr a jeho soukromá pláž je ještě o 300 metrů delší. Podle místní manažerky v něm bylo použito 80 tun zlata (pro srovnání: ČNB má v rezervách 13 tun vzácného kovu), nejvíc v šesti soukromých suitách pro šejky, které mají každá dva výtahy a lustry z křišťálu od Swarowskiho i na záchodech. Ročně se v hotelu podle oficiálního prospektu použije pět kilo zlata jen na opravy a dezerty.
Když padne noc, stavební ruch za zdmi zlaté klece neutichá. Naopak.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
28. 9. 2011 0:47
 

Právě se děje

Další zprávy