Absurdity roku 2022: Měření vzdálenosti auta od cyklisty i zákaz zaměstnání manželky

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 5. 2022 12:48
Anketa Absurdita roku se tradičně zaměřuje na zákony a nařízení, které lidem "házejí klacky pod nohy". Podle pořadatelů je jich i letos dost. Vítězem se podle hlasování veřejnosti stala nominace Hospodářské komory, která se týká novely zákona o silničním provozu. Druhou příčku obsadil zákaz zaměstnávání manželky a na třetím místě skončilo EET a zmatky kolem jeho rušení.
Absurdita roku 2022
Absurdita roku 2022 | Foto: Firmaroku.cz

Dodržování zákonů je nákladné

Organizátoři ankety na úvod letošního vyhlašování upozornili, že příprava každého zákona zabere čas, který není vzhledem k počtu zákonodárců a nejrůznějších expertních týmů zrovna levnou záležitostí. Také pro podnikatele a živnostníky znamená dodržování zákonů obrovské finanční, časové a personální náklady. Přitom nad některými nařízeními podle pořadatelů ankety Absurdita roku zůstává rozum stát. 

"Kdy se dočkáme, že Česko bude fungovat jako efektivní a transparentní stát 21. století, který šetří veřejný rozpočet a zakládá si na vstřícnosti vůči podnikatelským subjektům a jejich důvěře v instituce?" ptají se pořadatelé ankety, která je vyhlašována už 15 let v rámci soutěží Firma roku a Živnostník roku. 

Například v oblasti daní se podle nich podnikatelé musejí každoročně vypořádávat s celou řadou změn. Jen zákon o správě daní a poplatků má již 180 novel.

V letošním roce čekají podnikatele další novinky - pořadatelé ankety zmiňují například zvýšení minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění, zvýšení příjmového limitu pro plátce DPH, změny ve stavebnictví či nové kompenzace a dotace pro ty, které postihla pandemie covid-19. Všem OSVČ bez výjimky budou také od ledna 2023 zřízeny datové schránky.

  • Letošní anketa se ovšem zaměřila na nesmyslné a zbytečné zákony či nařízení z loňského roku. A veřejnost vybrala ty nejabsurdnější. Podívejte se na výsledky ankety i na nominace podrobněji.
 

Právě se děje

Další zprávy