Absurdita v podnikání. Chtěl se dobrovolně registrovat k DPH, úřad ho zablokoval na půl roku

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
31. 8. 2016 20:10
Úředníci chtějí po některých podnikatelích i tak citlivé údaje, jako jsou výpisy z účtů, obchodní smlouvy nebo elektronická komunikace s klientem. Finanční správa se hájí tím, že se snaží zabránit podvodům s DPH.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha – Když se Alexandr Paur s přítelkyní rozhodl podnikat v autodopravě, zákazníci po něm před uzavřením smlouvy chtěli, aby se stal plátcem daně z přidané hodnoty (DPH). Oni sami už plátci byli, a pokud by se tomu Paur nepřizpůsobil, nemohl by jim nabídnout přijatelnou cenu, protože by u vstupních nákladů nemohl uplatnit odpočet DPH.

Paur se proto na konci roku 2015 rozhodl pro dobrovolnou registraci k dani z přidané hodnoty. Ze zdánlivé formality se ale stal téměř půlroční proces. Finanční správa po začínajícím podnikateli chtěla doložit řadu dokumentů. Mimo jiné požadovala, aby svůj záměr skutečně podnikat dokázal smlouvami se zákazníky.

"To ale nebylo možné, protože podmínkou získání zakázek byla moje registrace k DPH," říká Paur s tím, že než se celý proces uzavřel, přišel kromě času i o peníze. A to nejen kvůli ušlým zakázkám, ale také proto, že musel po celou dobu platit pojištění a silniční daň za nákladní vůz, se kterým chtěl služby v autodopravě poskytovat.

Úředníci chtějí detaily

Případ Alexandra Paura není jediný. Začínajících podnikatelů, po nichž chce finanční správa doložit smlouvy, e-mailovou komunikaci s klienty, podnikatelské plány, výpisy z účtů a další citlivé obchodní údaje, je víc. S podobným přístupem se setkal například i producent Jakub Horák, jehož případu se podrobně věnovaly Hospodářské noviny.

Podle daňového poradce a člena rady Unie daňových poplatníků Davida Hubala postupuje finanční správa v těchto případech v rozporu se zákonem.

"Požaduje po nich něco, co zákon vůbec nepředpokládá. V něm není napsáno, že by podnikatel, který se chce stát plátcem DPH, musel státní správě cokoliv prokazovat," tvrdí Hubal. "Když jsem před dvaceti lety šel na finanční úřad s tím, že se chci stát plátcem DPH, tak jsem jen vyplnil přihlášku a tím to zhaslo. Tak by to podle mého soudu mělo být i nadále," myslí si Hubal.

Finanční správa však podrobné prověřování přihlášek hájí tím, že se snaží předcházet daňovým podvodům. "Systém DPH je bohužel dlouhodobě zneužíván osobami, jejichž cílem není reálná ekonomická činnost, ale pouze umožnit fungování podvodů s DPH, které by bez registrace nešlo uskutečnit," říká mluvčí finanční správy Linda Paterová.

Podle ní má podrobné prověřování žadatelů oporu v zákoně, a navíc není plošné. Finanční správa k němu podle Paterové přistupuje jen v případě, že má pochybnosti.

"To je stejně absurdní, jako kdyby někdo k zločinu použil nůž a vy byste pro nákup nožů chtěli od kupujících psychotesty. Podvodníků jsou jen promile nebo ještě menší řády. Je to neproporcionální opatření," oponuje Hubal. A poukazuje na to, že stát svým postupem komplikuje zahájení podnikání a poškozuje ekonomiku, což v konečném důsledku brání vyššímu výběru daní.

Neuspěje každý dvanáctý

Mluvčí finanční správy Linda Paterová namítá, že zamítnutých žádostí o dobrovolnou registraci k DPH je jen osm procent. Finanční správa podle ní za letošní první pololetí vyhověla více než 11,5 tisíce žádostí, odmítla 956 podnikatelů. Registrace navíc podle Paterové trvá v průměru jen 13 dní, přestože finanční správa má na rozhodnutí 30 dní od podání přihlášky nebo od "odstranění vad".

Právě "odstraňování vad" a následné čekání na rozhodnutí však zabraly v případě pana Paura a jeho přítelkyně téměř půl roku. Registraci k DPH nakonec získali, na první peníze za úspěšně vyřízenou zakázku ale museli čekat mnohem déle, než si původně dokázali představit.

Dobrovolná registrace k DPH se dostala také mezi nominace na letošní Absurditu roku. Anketa chce upozornit na byrokracii, která zbytečně komplikuje podnikání. „Vítězem“ se nakonec stal jiný nápad z dílny ministerstva financí – povinnost podávat takzvaná kontrolní hlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy