Na pivo jen s tabulkou. Absurditou roku je bizarní DPH, děsí ovšem i ostatní nominace

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 14. 6. 2020 16:50
Letošní ročník ankety Absurdita roku ovlivnila koronavirová pandemie, která přinesla také řadu těžko pochopitelných administrativních opatření. Polovina letošních nominací se proto vztahovala právě k nařízením přijatým v této souvislosti. Přesto si své místo na slunci dokázala vybojovat trojjediná sazba DPH na pivo. Podívejte se na nominované i výsledky ankety podrobněji.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

3. místo - Poplatky za služby i během pandemie

  • Zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, nominováno Hospodářskou komorou ČR

Zákony se musí dodržovat, to je jasné. Poněkud absurdní situace však nastává, když v době nouzových opatření nařizují podnikatelům platit poplatky za služby, které z důvodu právě přijatých nouzových opatření nemohou vůbec využívat.

Hotely a ubytovací zařízení tak měly povinnost platit rozhlasové a televizní poplatky za přijímače, které mají umístěné v pokojích, a to i za období, kdy na základě epidemiologických opatření musela být veškerá zařízení tohoto typu uzavřena, a logicky tam televizi ani rádio nemohl nikdo poslouchat.

Na jedné straně se tak diskutovaly nejrůznější programy na podporu podnikatelů, ti však mezitím museli platit poplatky za služby dál, bez ohledu na jejich čerpání.

Na následujících kartách najdete přehled dalších opatření, která byla do letošní ankety Absurdita roku nominována.

 

Právě se děje

Další zprávy