Absurditou roku se stalo zavírání malých obchodů. Podívejte se na ostatní nominace

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 28. 4. 2021 17:27
Anketa Absurdita roku, jejímž garantem je tento rok Hospodářská komora, se letos zaměřila na - často zrychleně schválená a nelogická - vládní opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií. Letos zvolili podnikatelé zavírání malých obchodů. Druhou příčku obsadila káva v pytlíku. Podívejte se na nominované i výsledky ankety podrobněji.
Foto: Shutterstock

Vítěz - Opatření vlády omezující maloobchodní prodej

"Jaký protiepidemický smysl, jímž se během uplynulého roku mělo vše řídit, dávalo zavření stovek drobných železářství, obchodů s oblečením nebo třeba kancelářskými potřebami, kam přichází najednou několik málo osob, a přesunutí prodeje všeho sortimentu do obřích internetových obchodů, kde se při vyzvedávání na jednom místě hromadily desítky a desítky lidí najednou a kde se třeba kolem Vánoc tvořily stohlavé fronty?" tážou se organizátoři ankety. 

Opatření totožná s těmi českými přijala většina zemí světa, k uzavření malých nepotravinových obchodů například přistoupily všechny země EU. Obavy z vytváření front před výdejnami či před supermarkety před jejich uzavřením o státních svátcích se nakonec nepotvrdily, a pokud k nim docházelo, tak jen velmi výjimečně.

Otevřená zůstala květinářství v době, kdy byl zákaz svateb a veškerých akcí. Vláda však tuto výjimku zdůvodnila potřebou prodeje smutečních květin na pohřby.

Hospodářská komora rovněž upozornila na výjimku, která platila pro prodej zbraní a střeliva, když dětem nebylo možné vybrat oblečení a obuv. O výjimku přitom vládu požádaly myslivecké organizace z důvodů plošného odstřelu nakažených divočáků.

 

Právě se děje

Další zprávy